De Efteling in April – Bezoek 23-04-2022

Mijn laatste bezoek aan de Efteling is alweer een tijdje geleden, vanwege persoonlijke omstandigheden. Gelukkig kon ik in april nog een dagje gaan, om de vele nieuwtjes in het park te bekijken.

Het entreegebied

Op het parkeerterrein wordt hard gewerkt aan de sprinklerkelder en het Efteling Grand Hotel. Dat is goed te zien als je richting de ingang loopt.

Bij de Sprinklerkelder lijkt een bouwhek te zijn omgewaaid, waardoor de kelder goed te zien was. De kelder is nu dicht.

Het toiletgebouw dat vroeger op het Dwarrelplein stond, staat nu op de nieuwe plek: schuin vanaf de Parkeer Promenade richting de ingang van het Efteling Grand Hotel. Rondom het bouwterrein van het nieuwe hotel staan nu grote schuttingen.

Op deze schuttingen zijn allerlei leuke Eftelingse details te zien, en een grote tekening met daarop het Sprookjesbos, Efteling Grand Hotel en Aquanura. Ook de initialen van het hotel staan erop: EGH. Op de schutting staat te lezen dat het hotel zal openen in 2024.

Ik hoopte dat we het park in konden lopen door het Huis van de Vijf Zintuigen, de hoofdingang van de Efteling. Helaas werden we nog steeds door de tijdelijke ingang gestuurd.

Alle steigers rondom het Huis van de Vijf Zintuigen zijn afgebroken, en er zijn geen zichtbare werkzaamheden meer.

Bij het Dwarrelplein viel op dat er flink gesnoeid is: veel bomen op het plein, rondom Aquanura en bij de Pardoes Promenade zijn weggehaald. Ook worden een aantal vlonders vervangen. Daar gingen al geruchten over.

Het verlegde gedeelte van de Pardoes Promenade was dit keer in gebruik. Het ligt een stuk dichterbij het Sprookjesbos, maar lijkt verder heel veel op het deel op de oude plek.

Er is net na de spoorwegovergang een klein nieuw hoekje bestraat. Het is niet duidelijk waarom: misschien komt hier horeca, of is dit stukje nodig voor de stroming van bezoekers. Vreemd genoeg staat er ook een bordje: Ingang Bouwterrein Max & Moritz.

Bekijk dit alles ook als video:

YouTube player

Rondje door het Sprookjesbos

We liepen een korte ronde door het Sprookjesbos, om te kijken hoe Pinokkio erbij ligt. Dit sprookje ligt immers heel dicht op de verlegde Pardoes Promenade, en er is daar veel gekapt.

Romdom de vijver is een grote kale plek. Je kunt vanaf de Pardoes Promenade recht het Sprookjesbos in kijken, en andersom. Persoonlijk vind ik dit niet storend, al denk ik dat het leuker zou zijn als het water waar de vis in zwemt aangesloten zou zijn op groter water, bijvoorbeeld van de Pardoes Promenade of zelfs Aquanura.

Even verderop kom je voorbij het sprookje van Vrouw Holle. Haar huisje is een paar jaar geleden afgebroken, maar wordt nu weer opgebouwd. Een klein stuk pad is over. Ik hoop dat het hier niet al te druk gaat worden in het hoogseizoen.

Deze zaterdag lag er alleen nog maar een betonplaat, en was er nog niet de hoogte ingegaan. Vóór de Winter Efteling moet het volledige sprookje weer te zien zijn.

Rond vier uur was ik ook in het Sprookjesbos om een andere reden: de muzikale paddenstoelen hebben hun eigen muziek die om vier uur te horen is. Ik heb dit gefilmd, en op mijn YouTubekanaal zijn twee versies te vinden. De eerste is alleen de klavecimbel die in het Sprookjesbos te horen is, maar omdat deze muziek duidelijk niet af is zonder de gewone Efteling Happy Birthday Medley, heb ik ook een video gemaakt met beide versies door elkaar heen.

YouTube player

De rest van het park

Natuurlijk heb ik ook een wandeling door de rest van het park gemaakt.

We liepen vanuit de uitgang van het Sprookjesbos richting Droomvlucht. Hier zagen we dat de borden van de Happiness Station van het Witte Paard weg zijn gehaald. Later bleken ook bij de andere Happiness Station alle borden weg te zijn.

Hier gingen al langer geruchten over: de Swirl maakt plaats voor een Eftelings concept.

Op het Ton van de Venplein zijn een aantal bomen weggehaald. Deze bomen waren al een tijdje dood, en zijn nu vervangen door plantenbakken. Hopelijk komen hier in de toekomst nieuwe bomen voor terug.

Bij Droomvlucht is een nieuw hek geplaatst tussen de wachtrij en de vijver.

Daarna liepen we langzaam richting Carnaval Festival.

Bij het Lonkhuys in het Volk van Laaf zijn de steigers weg, maar het huisje is nog niet toegankelijk. De groene rand is nu onopvallend weggewerkt, en ziet er hetzelfde uit als de rest van het huisje. Aan de zijkant is een nieuwe trap verschenen, die veel te recht is. Voorheen was dit een trap die een beetje kronkelde en waarvan de treden ongelijk lagen, passend bij de rest van het dorpje.

Bij Carnaval Festival is nog niet veel gedaan aan de nieuwe stroken op het plein.

Carnaval Festival

Aan het einde van de stroken steken kabels uit de grond, op sommige plekken staat er een pylon op.

Vanaf Carnaval Festival liepen we via de Pagode naar Symbolica.

De Pagode is nog niet uit onderhoud. Volgens de planning duurt dat nog wel even. Wel is het duidelijk dat er geschilderd is, de kleuren zijn een heel stuk helderder dan voorheen.

Symbolica

In het Observatorium van Symbolica ligt een mysterieus plateau. Waarschijnlijk staat hier normaal een standaard met een boek erop, maar is dat tijdelijk weg.

Hierna namen we een kort kijkje in Ruigrijk. Daar was niet veel te melden.

Werkzaamheden Vliegende Hollander

De Vliegende Hollander is weer geopend. De buitenkant van de attractie is nog niet uit de steigers.

Het pad vanaf Joris en de Draak naar Fata Morgana is weer geopend, dus zijn we gaan kijken of draak Edna een opknapbeurt heeft gehad.

Nee dus.

Op het Fata Morganaplein en tussen het Fata Morganapaleis en de Karpervijver zijn twee luiken verschenen. De afgelopen maanden werd hier al aan gewerkt. Waarschijnlijk zijn deze luiken voor warmte- en koudeopslag.

We hebben rond sluitingstijd nog even gegeten bij Frau Boltes Küche, en daarna zijn we terug naar huis gegaan.

Hopelijk kan ik snel weer vaker parken bezoeken!

Wanneer was de laatste keer dat jij in de Efteling was?

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *