De Efteling is weer open: Werkzaamheden & Wereld van Sindbad! – Bezoek 26-01-2022

Tijdens de persconferentie van 25 januari 2022 werd verteld dat de doorstroomlocaties, zoals de Efteling, weer open mogen. Daarom bezochten we zo snel mogelijk weer het park. De volgende ochtend stonden we lekker vroeg aan de poort.

Grootse werkzaamheden

Het wordt de komende tijd weer opnieuw routes aanleren, want er wordt erg veel gewerkt in het park. Al voordat je het park binnen bent, heb je een groot aantal bouwhekken gezien.

De linkerkant van het hoofdparkeerterrein is gesloten, net als een groot stuk voorin het hoofdparkeerterrein. Verderop, op Vak M, is ook een gedeelte van het parkeerterrein buiten gebruik. Daar worden zonnepanelen geplaatst.

De infrastructuur van het ingangsgebied wordt op dit moment grondig aangepakt, en het kleine gedeelte van het hoofdparkeerterrein wordt gebruikt voor het aankomende hotel op het Dwarrelplein.

Vanaf de ingang van het park kun je niet naar rechts: het Theaterplein is afgesloten.

Aan de linkerkant zijn ook bouwhekken. Daar wordt gewerkt aan een tijdelijke parkingang, omdat het Huis van de Vijf Zintuigen groot onderhoud krijgt. De toiletten op die plek zijn niet toegankelijk. Ik weet niet of ze al weg zijn, maar ze zullen over een tijdje verschijnen op het parkeerterrein.

Na de geldautomaat, wandelwagenverhuur, garderobe en La Place staan de volgende hekken. De tusseningang van het Sprookjesbos, tussen Pinokkio en de Rode Schoentjes, is dit seizoen waarschijnlijk niet toegankelijk. Het eerste stuk van de Pardoes Promenade, tot aan het Spookslot, is nu geasfalteerd. Daarnaast zijn de Wonderwachters, de sierlijke lantaarnpalen, weggehaald. Je kunt via de rechterkant van de Pardoes Promenade verder lopen, de hekken staan aan de linkerkant.

Bij de waterbakken en het Pardoespodium op de tweede helft van de Pardoes Promenade wordt ook gewerkt. Het is niet duidelijk wat hier gebeurd. Deze bouwterreinen zijn een heel stuk kleiner. Mogelijk wordt hier gewerkt aan de infrastructuur, maar ik zou het ook leuk vinden als er extra effecten voor de Twinkeltoortsen komen.

Bekijk deze werkzaamheden ook via deze video:

YouTube player
Werkzaamheden in de Efteling

De Wereld van Sindbad

We zijn toen het park open ging, direct doorgelopen naar de Wereld van Sindbad. Wij waren natuurlijk niet de enige bezoekers met dat idee, en al snel stonden alle parkfans aan de poort van Sirocco. Er werd eerst nog een korte openingsceremonie gehouden, met een sleutel die kwijtgeraakt was, en een kindje dat de poort mocht openen. Helaas kon niemand het goed zien, omdat de pers het nodig vond om overal voor te staan.

Hoewel alleen nog maar de eerste fase geopend is, ziet het gebied er al mooi uit. Vooral in de avond komt het gebied tot zijn recht. Helaas was Archipel nog niet geopend. Het was te glad om kinderen te laten spelen.

Dit gebied krijgt later nog een eigen artikel in deze blog, met een review.

De Parkplattegrond

Bij de ingang van de Efteling werden nog oude plattegrondjes uitgedeeld. Deze waren van de Winter Efteling. Helaas kwam de nieuwe pas een dag later. Gelukkig waren de vaste plattegronden in het park al wel aangepast.

De volgende dingen vielen mij op:

  • Nieuw logo voor het jubileum
  • Aankondiging voor de festiviteiten op de Speelweide
  • La Place sluit in april

Mysterieuze markeringen

Verderop in het park zagen we op verschillende plekken een aantal markeringen: bij de uitgang van het Sprookjesbos, langs het spoor, rondom Aquanura en op de Dubbellaan. Het is niet duidelijk waar deze markeringen voor zijn, en of het allemaal voor dezelfde werkzaamheden zijn, maar ik denk van wel. Bij de uitgang van het Sprookjesbos zag je dat er een soort kratten in de grond werden geplaatst, maar daar heb ik geen goede foto’s van.

Het Sprookjesbos

We hebben ook een korte wandeling door het Sprookjesbos gemaakt. Zoals eerder gezegd was het niet mogelijk om tussen Pinokkio en de Rode Schoentjes het bos te verlaten. De uitgang tussen het Kabouterdorp en Langnek (richting de toiletten bij Polles Keuken) was wel geopend.

Bij het pad naar de toiletten was het bord weggehaald. Hierdoor was het pad een beetje verstopt. Verderop was het pad naar de uitgang van het park afgesloten, net als de poort tussen het Herautenplein en de Indische Waterlelies. Het dak werd vervangen. Gelukkig stonden er overal borden om dat aan te geven.

Het Spookslot

Mijn eerste bezoek sinds het nieuws over het Spookslot… Ik ben er niet in geweest, maar we hebben wel een rondje om het gebouw gelopen. Het gebouw is weleens in betere staat geweest, maar op wat bekladdingen na lag het Heksenpad er heel moooi bij.

Het bouwterrein van Max en Moritz was leeg. Zou hier binnenkort gebouwd gaan worden, of is komen hier de bouwketen te staan?

Andere werkzaamheden

Door het hele park waren meer werkzaamheden te zien. Zou de Efteling niet gedacht hebben open te mogen?

We beginnen bij het Volk van Laaf: het Lonkhuys staat nog steeds in de steigers.

Lonkhuys

Bij Nest! is het waterbed weggehaald. Waarschijnlijk gaat het te vaak kapot. Zal het waterbed ooit nog terugkomen?

Waterbed Nest!

Bij het Witte Paard waren de voorbereidingen voor het jubileum al in volle gang: het dak gaat er af!

Dak terras Witte Paard

In het Ruigrijk werd gewerkt aan het onderhoud van de Vliegende Hollander. De vijver stond leeg, en de heggen op het voorplein waren weg.

Op een aantal plekken in het park werd gesnoeid en gekapt:

  • Achter Symbolica
  • Wachtrij Droomvlucht
  • Dwarrelplein

Een aantal wachtrijen in het park hebben weer spatschermen, al zijn het dit keer gewoon bouwhekken met een zeiltje. Er is in de afgelopen tijd niets gedaan aan het opknappen van de wachtrijen van Symbolica en Fata Morgana.

Op verschillende plekken in het park staan of hangen speakers. Wij vermoeden dat deze speakers de jubileummuziek zullen laten klinken.

En tot slot nog een drietal foto’s van toen ik het park verliet. Op de plek van de toekomstige tijdelijke ingang is een grote constructie te vinden, waar wij waarschijnlijk tijdens ons volgende bezoek onderdoor zullen moeten.

Dit was ons eerste dagje Efteling van 2022, en ik hoop dat er nog veel bezoekjes zullen volgen!

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *