De komst van Bouwmeester Big! – Bezoek 01-11-2022

Na ongeveer een maand niet meer in de Efteling te zijn geweest, heb ik op 1 november toch maar eens een bezoekje gebracht. Er is in die tijd veel veranderd. Hier lees je alles over dit bezoek aan de Efteling.

De bouw van het Efteling Grand Hotel

Al op het parkeerterrein zie je een hoop van de bouw van het Efteling Grand Hotel.

Je ziet er bijvoorbeeld de nieuwe sprinklerkelder. Er staan bijna geen hekken meer rondom de sprinklerkelder, en de rijen zijn weer in gebruik.

Sprinklerkelder

De bouwschuttingen, die er al een tijdje stonden, hebben extra decoratie gekregen. Zo is er op het parkeerterrein informatie over het nieuwe hotel toegevoegd, en is er elders op de schuttingen een zwart-geel afzetlint verschenen. Ook een nieuw karakter van de Efteling, Bouwmeester Big, is op de schuttingen te vinden.

Als je langs de bouwschuttingen het park in loopt, zie je ook dat er weer bij Aquanura gewerkt wordt. De theaterkant is afgesloten, en er liggen hoge stapels stenen. Vlakbij de gebakkraam is alweer een groot gat in de vlonder verschenen.

Op de bouwplaats is een grote kraan verschenen, en aan het eind (of het begin) van de Pardoes Promenade vind je nu de bouwkeet van Bouwmeester Big. Ook zijn verhaal wordt er uitgelegd. Als je achter de bouwkeet kijkt, zie je dat er geen schuttingen, maar gewone bouwhekken staan. Je kunt er dus een kijkje nemen op de bouwplaats.

In de keet zelf zijn allerlei dingen te zien, maar omdat de zon erop schijnt, zie je het alleen in de avond goed. Helaas was ik toen al weg.

Bekijk deze bouwupdate ook als video:

YouTube player
Bouwupdate Efteling Grand Hotel

Het Marerijk in

Tijd voor een rondje Sprookjesbos. Vlakbij de nieuwe tusseningang van het Sprookjesbos werd gewerkt aan een nieuwe rookzone.

Rookzone bij Polles Keuken

In het Sprookjesbos is niet veel veranderd. De toren van Raponsje is nog steeds in onderhoud, maar het lijkt erop dat het sprookje weer snel te zien is. De steigers zijn weg, en alleen Raponsje zelf ontbreekt nog.

Ezeltje Strekje is een tijd weggeweest, maar is inmiddels weer terug. Hij heeft ook winterversiering meegenomen. Er zijn meerdere sprookjes waar de winterdecoratie opduikt, vooral aan het begin van de route.

En als je goed kijkt, zie je op verschillende plekken in het Sprookjesbos nieuwe insectenhotels. Vooral in de buurt van de Zeven Geitjes zag ik er een aantal.

Richting het einde van het Sprookjesbos zag ik dat de Reus van Klein Duimpje nog steeds in onderhoud is, maar wel al bijna af is. Ook bij Sprookjesboom is er gewerkt: daar beweegt de mond zoals het hoort.

Meer onderhoud vond ik op het Ton van de Ven Plein. Het gras bij Station Marerijk is niet toegankelijk, omdat het gras opnieuw is ingezaaid.

Bij het station zelf is de klok uit onderhoud. De Pietjes zijn teruggeplaatst naast de klok.

Pietjes naast de klok

In de bosjes tussen dit station en de uitgang van Droomvlucht wordt ook gewerkt, ik vermoed aan een rookzone. Droomvlucht zelf is vanaf nu maandenlang in groot onderhoud. Over wat daar gaat gebeuren, gaan verschillende geruchten.

Droomvlucht in onderhoud

Hoewel de hoofdattractie van dit plein gesloten is, is er nog genoeg te doen. De Stoomtrein rijd nog rondjes, Raveleijn is voorlopig nog te zien en Villa Volta is geopend. Villa Volta is in onderhoud, maar daarbij gaat het om de buitenkant. De gevel staat in de steigers, Vrouwe Goeds ontbreekt, er is waarschijnlijk geschilderd en er zijn nieuwe lampjes verschenen bij de trap van de uitgang.

Dan naar het Volk van Laaf. In het Volk van Laaf is het waterrad van Lal’s Brouwhuys teruggeplaatst, en wordt de vloer van het Glijhuys opgeknapt. De randen van deze vloer lagen los.

De twee grootste glijbanen waren toegankelijk, maar rondom de kleine glijbaan werd gewerkt.

Het Reizenrijk en de opbouw van de Winter Efteling

Onderweg naar het Reizenrijk loop je langs de Speelweide, waar afgelopen jaar Efteling Wonderland te vinden was. Dit tijdelijke sprookje is inmiddels volledig afgebroken. De vervanger, de Warme Winter Weide, is bijna klaar voor gebruik. Door de vele hekken is er niet veel te zien.

Warme Winter Weide

De meeste huisjes en bomen staan, en ik heb gehoord dat de schaatsbaan ook al bijna af is.

Niet alleen op de Speelweide wordt gewerkt aan de opbouw van de Winter Efteling, maar in het hele park. Zo heb ik al de winterse decoratie van het Sprookjesbos genoemd, maar zijn er ook al andere vormen van decoratie en verlichting te zien. Ook een aantal vreugdevuren zijn al verschenen.

In deze video zie je meer van de opbouw van de Winter Efteling:

YouTube player
Opbouw Winter Efteling

Bij Carnaval Festival is de oude vlag in de Afrikascene vervangen door een nieuwe: die van Oeganda.

Vlag Oeganda in Carnaval Festival

Dit is gebeurd na een bezoekje van een delegatie uit Oeganda aan de Efteling.

Bij Archipel, de nieuwste speeltuin van het park, werd weer eens gewerkt. Er is een nieuw stuk vlonder aangelegd, waar mensen kunnen zitten. Het water is weggehaald, en overal ligt riet van de daken.

Onderhoud Archipel

Hopelijk is Archipel weer snel geopend.

Het Ruigrijk en Anderrijk

Tijd voor een paar andere grote projecten: het onderhoud van Joris en de Draak en de sloop van het Spookslot. Daarvoor moet je natuurlijk in Ruigrijk en Anderrijk zijn.

Bij Joris en de Draak worden baandelen vervangen. Daar komt een metalen baan. Het wordt dus een hybride achtbaan, zoals de geruchten al voorspelden.

Ook is dit het eerste project waar Bouwmeester Big verschenen is, buiten het Efteling Grand Hotel.

YouTube player
Groot onderhoud Joris en de Draak

Bij de Fata Morgana waren de toiletten buiten gebruik. Het is niet bekend wat hier gebeurt, dus het kan om gewoon onderhoud gaan. Omdat mensen toch een toilet nodig hebben, waren de toiletten van de feestzaal geopend.

Eén van de beste plekken om de sloop van het Spookslot te zien, is de wachtrij van Fabula. In de wachtrij zag ik dat er een enorme trap gebouwd is, voor het onderhoud aan de gevel en het dak van Fabula.

Natuurlijk is er ook veel te zien bij het Spookslot. Daar heb ik echter meer gefilmd, dan foto’s gemaakt.

De gedeeltes die vandaag gesloopt werden, zijn in de hoek van de tunnel en de toiletten te vinden. Er werd niet alleen gesloopt, maar ook gegraven. Dit gebeurde op de plek waar voorheen het Seylend Fregat te vinden was.

Bekijk de video hier:

YouTube player
De Sloop van het Spookslot

Alle overige parkupdates zie je in deze video:

YouTube player
Parkupdates 01-11-2022

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe updates aan de site? Meld je dan aan:

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *