De laatste dag Efteling Wonderland! – Bezoek 02-10-2022

Ik ben op twee oktober 2022 naar de Efteling geweest. Efteling Wonderland gaat plaatsmaken voor de Warme Winter Weide, en had de laatste shows. Daarom ben ik extra vaak naar deze tijdelijke attractie geweest.

Natuurlijk heb ik ook een rondje door het park gelopen. Het park wordt op het moment goed onderhouden: overal is wel wat te zien!

Op bezoek bij Vrouw Holle

Bij binnenkomst merkte ik al hoe druk het zou worden: ik kwam op parkeerterrein 2 te staan, bij de Wolf-rijen. Helaas nog nét niet onder de nieuwe zonnepanelen.

Terwijl ik onderweg was naar het Sprookjesbos (ik ga natuurlijk wel via de hoofdingang van het Sprookjesbos het Sprookjesbos in, en niet via de zij-ingang), zag ik dat er gewerkt is aan de Aquanuravlonder aan de “Dwarrelplein”-zijde. De gaten die er tijdens vorige bezoeken in zaten, zijn nu weg.

Aquanura vlonder

Daarna ben ik verder gelopen, het Sprookjesbos in.

Langnek zonder feesthoedje

Vanaf de Pardoes Promenade valt het al op: Langnek heeft geen feesthoedje meer op.

Raponsje in onderhoud

Het sprookje van Raponsje is op dit moment in onderhoud.

Hierna kwamen we bij het belangrijkste van de wandeling door het Sprookjesbos: Vrouw Holle. Het sprookje is weer geopend, en het was er vrij druk.

Het sprookje ziet er weer netjes uit. De grootste verandering is dat de sneeuw nu uit de vensterbank komt, in plaats van uit het raam zelf. Ook de muziek is lichtelijk aangepast. Jammer genoeg is niet alleen Vrouw Holle, maar ook het “grapje” teruggebracht.

De rest van Marerijk in

In de rest van Marerijk werd ook veel gewerkt. Vooral op het Anton Pieck Plein was dit goed te zien: twee molens waren in onderhoud, en verschillende tafereeltjes waren buiten werking.

Nieuwe dienbladhouders

Bij de Smulpaap werd getest met nieuwe dienbladhouders. Veel mensen zetten hun dienblad niet netjes in één van de bestaande houders, maar laten ze in de buurt van een afvalbak liggen. Hopelijk wordt dit zo verholpen.

De Raderboot in het Diorama

Bij het Diorama zag ik dat op één treintje na, alle treinen reden. Het Diorama ligt er goed bij. Zelfs de raderboot, die een tijdje ontbrak, is weer terug. Helaas nog niet in werking.

De klok van Station Marerijk

Bij Station Marerijk, het station van de Stoomtrein bij Droomvlucht, is de klok teruggehangen. Alleen de twee figuren aan beide kanten van de klok ontbreken nog.

Waterstroom bij het Volk van Laaf

Het waterstroompje dat bij het Volk van Laaf te vinden is, ligt droog. Het is niet bekend waarom.

Bij Lal’s Brouwhuys, de bierbrouwerij van het Volk van Laaf, zijn nu ook de potjes op de grond gelegd.

Reizenrijk & Ruigrijk

Ik ben ook even in Reizenrijk en Ruigrijk wezen kijken. In Ruigrijk komt binnenkort groots onderhoud bij Joris en de Draak, en daar zijn al wat voorbereidingen voor te zien.

Bij het Kinderspoor, dat aan de Gondolettavijver ligt, is het hek tussen de attractie en het plein tijdelijk weggehaald.

Gondoletta-eiland

Op het wensbron-eiland van de Gondoletta’s wordt gewerkt. De omgeving gaat er straks anders uit zien.

Aan de andere kant van dit pad ligt Baron 1898. Onder deze achtbaan is duidelijk het gras gemaaid. Ook kreeg het horecapunt een likje verf.

Coca Cola Freestyle

Bij Station de Oost zag ik een nieuwe verkoopkar voor de Coca Cola Freestylebekers. Deze verkoopkarren zullen ongetwijfeld op meer plekken verschijnen.

Joris en de Draak was geopend, maar toch waren er al genoeg werkzaamheden te zien. Tussen de loopings en kurketrekkers van de Python is een grote ruimte vrijgemaakt, zodat de machines goed bij de bochten van Joris en de Draak kunnen komen.

Bij Edna, de draak, is een grote tent opgebouwd. Je kunt de draak nu niet goed meer zien.

En bij de ingang van de attractie zijn de grote drakenkoppen weggehaald.

Bekijk de voorbereidingen voor dit onderhoud ook op YouTube:

YouTube player
Onderhoud bij Joris en de Draak

Anderrijk

Nog even een kijkje in Anderrijk. Hier ligt natuurlijk het Spookslot, waar flink gesloopt wordt, maar er gebeuren ook andere werkzaamheden.

Wat opvalt is dat er naast de Piraña een hoop hout ligt. Is dit voor Danse Macabre, of voor Joris en de Draak?

Paden rondom het bouwterrein

Rondom het bouwterrein van Danse Macabre zijn een aantal paden verlegd. Op een enkele plattegrond zijn de vernieuwde looproutes al te zien.

Bekijk de sloop ook hier:

YouTube player

Om de sloop goed te kunnen zien, ben ik even in Fabula geweest. De wachtrij is namelijk één van de beste plekken om de sloop te kunnen bekijken, dichterbij kom je niet.

Omdat de wachtrij van de attractie nu begint in het Fabula Restaurant, is ook de kinderwagenstalling verplaatst. Nu vind je de kinderwagenstalling naast de oorspronkelijke uitgang, wat nu de tijdelijke ingang van de wachtrij is.

Aan de andere kant van de attractie kun je zien dat er grote steigers zijn opgebouwd.

Ook bij Max & Moritz wordt gewerkt: Frau Boltes Küche krijgt onderhoud.

De borden bovenop de gevel zijn weggehaald, en er is geschilderd.

Het parkeerterrein in de avond

Na Aquanura en een fijn diner bij Frau Boltes, was het alweer tijd om afscheid te nemen. Niet veel later stond ik op het parkeerterrein.

Sprinklerkelder

De Sprinklerkelder van het nieuwe hotel lijkt helemaal af te zijn. De ruimte is in ieder geval dicht. Wat er nog moet gebeuren, weet ik niet, maar de hekken staan nog om het gebied heen.

Mijn auto stond een heel stuk verder: op Wolf. Daarom besloot ik even bij de zonnepanelen te kijken.

Het is erg mooi geworden. De afdakjes zelf zijn simpel, maar de uiteindes hebben een krulpatroon en een bordje gekregen. Helaas ontbreekt het rijnummer, dus er staan ook bordje vóór de overkappingen.

Bekijk alle updates ook als video:

YouTube player
De parkupdates van 02-10-2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *