De Winter Efteling is begonnen! – Bezoek 15-11-2022

Op maandag 14 november is de Winter Efteling begonnen. Er waren al veel nieuwe dingen aangekondigd, zoals decoratie en een nieuwe schaatsbaan in de openlucht. Tijd dus om een kijkje te nemen.

Een rookvrij park

Nog voordat je het park in loopt, is het al duidelijk: sinds deze Winter Efteling mag er niet meer gerookt worden in het park. Er wordt een omroep afgespeeld in vier talen, waarin wordt verteld dat de Efteling rookvrij is.

Naast de ingang is de eerste van de tien rookzone te zien. Deze zijn grotendeels hetzelfde: een vierkant stuk bestrating met een groene heg eromheen. De rookzone bij de ingang is nog niet af. Vanwege de bouw van het Efteling Grand Hotel kan er nu nog gerookt worden tussen de bouwhekken.

Bekijk ook de video:

YouTube player

Op de schermen van het Huis van de Vijf Zintuigen is de boodschap ook te lezen, net als een andere: de Carnaval Festival werkt nu tijdelijk met een virtuele wachtrij.

Scherm Huis van de Vijf Zintuigen

De virtuele wachtrij was tijdens dit bezoek niet in gebruik.

Een ander project dat gelijk opvalt wanneer je het park in loopt, is natuurlijk de bouw van het Efteling Grand Hotel.

YouTube player
Bouwupdate van het Efteling Grand Hotel

De Winter in de Efteling

In het hele park is winterse decoratie te vinden. De nieuwste elementen van deze Winter Efteling zijn banieren en een lichtgevend embleem bij Symbolica, de Warme Winter Weide heeft nu een openluchtschaatsbaan, en Max en Moritz die een sleeschans hebben opgebouwd.

Banieren op de Pardoes Promenade

Het nieuwe element op Symbolica geeft zelfs licht in het donker.

Symbolica

Op het Max en Moritz Plein is de winter ook duidelijk merkbaar. Er staan allerlei beelden, en Max en Moritz zijn op zoek naar een nieuwe testpiloot voor hun sleeschans.

Ook de Laven hebben nu een winters sfeertje in het dorp. Zo speelt Laaf Ludwig nu zijn muziek met extra kerstbellen.

Laaf Ludwig

Bij Carnaval Festival is sneeuwpopje Pjotr ontsnapt. Hij hangt nu rond op het plein.

Hij speelt ook een rol in de nieuwe Wintershow van Jokie en Jet.

YouTube player
Jokie en Jet in Alaska

De Warme Winter Weide is niet veel veranderd: er zijn nog steeds vreugdevuren, horeca, terrassen en winkels te vinden. Ook de optredens en fotolocaties zijn terug. Nieuw dit jaar is de schaatsbaan, die enkele jaren weggeweest is.

De optredens op de Warme Winter Weide worden verzorgd door Zang en Gelukkig (in het weekend) en Pinokkio en Fay de Fee (dagelijks). Deze laatste twee laten het sneeuwen!

YouTube player
Pinokkio & Fay de Fee laten het sneeuwen

Eén van de hoogtepunten in de Winter Efteling is het Sprookjesbos. De meeste sprookjes zijn dan extra sfeervol, door de winterse aankleding.

Dit jaar zijn het Heksenkamp en het fotopunt met de sokken van de Reus nieuw. Helaas was het fotopunt nog niet toegankelijk.

Beleef de Winter Efteling ook in deze video:

YouTube player

De Virtuele Wachtrij

Zoals ik eerder al schreef, werkt de Carnaval Festival deze winter met een virtuele wachtrij. Dit is een test, om te kijken of het systeem goed werkt. Ik wilde het met eigen ogen zien, maar helaas was het te rustig. Daardoor werd het systeem niet gebruikt.

Jammer, want ik wilde weten hoe het er nu aan toe gaat.

Parkupdates

Ook heb ik veel kleine nieuwtjes gezien tijdens mijn wandeling door het park. We beginnen in het Marerijk, bij de Laven.

Hier zijn het bord van het Lariekoekhuys teruggekeerd, en is het Glijhuys weer volledig toegankelijk. De rand van de vloer, die eerst los liet, is gerepareerd.

In het Sprookjesbos zijn twee sprookjes teruggekeerd uit onderhoud: Raponsje en Klein Duimpje. In een ander sprookje (Sneeuwwitje) zijn de vaandels die aan het plafond horen te hangen verwijderd. Bij de Zes Zwanen wordt een klein stukje van het verhaal voortaan ook in de rit te horen.

We gaan verder in Reizenrijk.

Sinterklaas en Ozosnel

Tijdens de Sinterklaasperiode krijgt Carnaval Festival hoog bezoek: Sinterklaas en zijn paard Ozosnel staan in de attractie.

Hekwerk terug bij Kinderspoor

Bij het Kinderspoor, zoals de Traptreintjes officieel heet, is het hekwerk teruggeplaatst. Een paar weken geleden stonden hier dranghekken, in plaats van deze sierlijke hekken.

Station de Oost in onderhoud

Het station van de Stoomtrein, Station de Oost, was in onderhoud. Ook de bijbehorende horecapunten waren gesloten. De toiletten waren wel toegankelijk. Omdat er een pad vanaf het perron direct naar het plein leid, kon je hier wel uitstappen.

Bij Baron 1898 is een nieuw wachttijdenbord geplaatst. De wachttijden stonden eerder boven de ingang van de wachtrij, en nu in het midden tussen de familiewachtrij en de Single Riders.

Wat er werd gedaan bij het horecapuntje, is niet bekend. Wellicht krijgt ook de Baron warmte / koudeopslag.

Bekijk deze updates, en meer, ook als video:

YouTube player
Parkupdates 15-11-2022

De Sloop van het Spookslot

Ik heb ook een tijdje staan kijken bij de sloop van het Spookslot. In grote delen van het park was te horen hoe grote stukken van de gevel naar beneden werden geduwd door een grote machine.

Naast de sloop van het Spookslot was er ook nieuws te zien: het is duidelijk waar de nieuwe toiletgroep en de nieuwe winkel komen. Ook zijn er aankondigingen verschenen op de bouwschutting.

Het slopen van het Spookslot is het best zichtbaar in deze video:

YouTube player
De sloop van het Spookslot

Als je meer wilt zien uit het park, kun je je altijd inschrijven voor de nieuwsbrief. Ook kun je YouTube in de gaten houden.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *