De Zomer Efteling komt eraan! – Bezoek 23-06-2022

Ik ben wegens omstandigheden al even niet meer naar de Efteling geweest. Daarom ben ik wezen kijken hoe het park er nu bij ligt. Er waren veel werkzaamheden, om het park voor te bereiden op de zomer.

Een korte ronde door het park:

De entree

De eerste werkzaamheden zie je al voordat je het park binnen komt. Op het parkeerterrein wordt gewerkt aan de voorbereidingen voor het Efteling Grand Hotel.

Vooraan het hoofdparkeerterrein vind je de put voor de sprinklerkelder. Er is nog maar een klein stukje te zien. Hopelijk is het gat binnenkort dicht, en kan daar weer geparkeerd worden.

Aan de andere kant van de Parkeer Promenade vind je de toiletgroep die voorheen op het Dwarrelplein stond, en een nieuw gebouw voor de Souvenir Express, garderobe en verhuur. Het lijkt erop dat ze snel zullen openen: de bouwschuttingen hebben plaats gemaakt voor de gewone bouwhekken.

De tijdelijke garderobe, Souvenir Express en verhuur vind je een stukje verderop.

Hiervoor heeft de groepskassa en -kaartcontrole plaats moeten maken. Groepen worden nu bij de overige poortjes het park binnen gelaten.

Ook in het park zelf zijn veel werkzaamheden voor het nieuwe hotel te zien.

Aquanura was klaar om weer te spelen: nieuwe hekken, nieuwe verlichting en een volle vijver. Alleen de kant aan het Dwarrelplein was nog dicht. Daar werd gewerkt.

Het Dwarrelplein zelf is helemaal leeg. Op dit moment is het een leeg pad vanaf het Huis van de Vijf Zintuigen tot aan het spoor. La Place is verhuisd naar Panorama, de geldautomaat is weggehaald, en de kiosk is verplaatst naar het Theaterplein. Zelfs de wegwijsbordjes zijn aangepast.

Bekijk deze werkzaamheden ook in de video:

YouTube player
Video werkzaamheden entreegebied

Het Sprookjesbos

Natuurlijk heb ik een rondje door het Sprookjesbos gelopen. De vorige keer waren een aantal sprookjes in onderhoud, en ik wilde zien hoe ze erbij lagen.

Het sprookje van het Stoute Prinsesje, ook wel bekend als de Papegaai, was uit onderhoud. Het sprookje lag er weer prachtig bij.

Het huisje van Vrouw Holle was een stuk verder dan een maand geleden. Het huisje heeft nu een dak, en de eerste details worden al zichtbaar.

YouTube player
Video herbouw Vrouw Holle

Verder stond er een hoogwerker bij Raponsje, en was het hele sprookje van de Indische Waterlelies in onderhoud. Vreemd, want die was net open na het vorige onderhoud.

Marerijk & Reizenrijk

Het rondje gaat verder via Marerijk, en daarna Reizenrijk. In Marerijk was het Station van de Stoomtrein in onderhoud. Omdat ik vaak bouw- en onderhoudsupdates film vanaf de Stoomtrein, kreeg ik van meerdere mensen de tip om deze werkzaamheden te filmen. De Stoomtrein komt er namelijk langs.

Helaas was het station weer geopend, dus een goede update filmen lukte niet.

Op dit moment is het station weer geopend, maar het was wel duidelijk dat het onderhoud nog niet af was. Het bord op het dak ontbrak, net als de Pietjes die de bel luiden. Volgens de Geruchtenpagina worden die opnieuw geschilderd.

Bij het Witte Paard zag ik reclameborden staan: de nieuwe automaten van Coca Cola zijn in gebruik. Deze automaten hebben extra veel smaken, en staan op drie locaties: het Witte Paard, Station de Oost en Frau Boltes Küche.

Hierna liep ik door naar het Volk van Laaf. De afgelopen tijd zijn steeds enkele huisjes dicht geweest voor onderhoud, en nu is het complete dorp aan de beurt.

Het lijkt erop dat de monorail onderhouden wordt, en de bestrating wordt hersteld. Ook de molen lag uit elkaar.

YouTube player
Het Volk van Laaf in onderhoud

Verderop, in het Efteling Museum, is de tijdlijn aangepast.

Tijdlijn Efteling Museum

Deze tijdlijn verscheen in 2017 in het Efteling Museum, en is nooit aangepast. Inmiddels staan de ontbrekende jaartallen erbij, met één foutje: de Wereld van Sindbad is dit jaar pas geopend.

Ik ben dit keer niet lang in Efteling Wonderland geweest, maar het viel me wel op dat er gewerkt werd.

Spel gesloten

Het spel Keutelwerpen was dicht. Ik vermoed dat het spel weer terugkomt, maar dan een stukje groter.

Ook de Pagode was nog in onderhoud.

Eén van de lampjes was kapot, en de toren stond weer op het dak van de Vliegende Tempel.

Ruigrijk & Anderrijk

Ik heb ook door het Ruigrijk gewandeld, voornamelijk omdat daar één van de Dorstlesserlocaties te vinden is. Toen ik er eenmaal was, bleek dat er nog meer te beleven valt in Ruigrijk!

Onderhoud Halve Maen

Het Schommelschip, de Halve Maen, was in onderhoud. Er werd aan de achtergevel gewerkt.

In Station de Oost zijn vlaggetjes geplaatst in de Zoetroop. Helaas is dit lastig te filmen / fotograferen.

Verderop is het pad onder de Python opnieuw bestraat. Er zijn nieuwe lijnen aangebracht.

Het is nog niet duidelijk waarom dit gedaan is.

Bij Joris en de Draak stond een aantal karretjes van de baan af. Daarnaast kon je door het kleurverschil goed zien welke baandelen de afgelopen tijd vervangen zijn.

Joris en de Draak reed wel, maar met slechts één baan geopend.

Door het hele park waren werkzaamheden te zien voor het zomerprogramma van de Efteling:

In Ruigrijk werd de hertogkraam opgebouwd, en stond een grote Meiboom op het plein waar vroeger de Polka Marina stond.

Ook op het Max & Moritz Plein staat zo’n meiboom.

Op het Ton van de Ven Plein niet, daar staat een reusachtige constructie waar je binnenkort samen met elfjes kunt schommelen. Bij de grasvelden rondom het Ton van de Ven Plein staan bloemenbogen opgesteld. Allemaal met gele bloemen, en één andere soort bloemen ertussen.

Bekijk het ook in deze video:

YouTube player
Opbouw Zomeravonden

Bij wijze van experiment heb ik besloten dit keer ook een video met korte parkupdates te maken. Hierin zie je verschillende nieuwtjes en onderhoudsprojecten die ik hierboven beschreven heb, maar ook bijvoorbeeld een nieuwe kleur laserstraal in Fata Morgana.

YouTube player
Video met korte parkupdates

Wat vind jij: zal ik dit vaker doen, of zal ik daarmee stoppen? Laat het weten in de reacties hieronder!

Wil jij op de hoogte blijven van alle nieuwtjes uit de Efteling? Meld je dan aan, zodat ik daarover mailtjes naar je kan sturen!

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *