Een ander kijkje in de Efteling! – Bezoek 26-05-2022

Ik was op Hemelvaartsdag een dagje in de Efteling met familie. We waren niet de enige: al ver voordat we bij het park waren, stonden we in de file. Dit is natuurlijk te verwachten op Hemelvaartsdag, een dag die altijd druk is. Daarnaast was het erg mooi weer.

Omdat ik met familie was, lag de nadruk tijdens dit bezoek niet op het maken van foto’s en filmpjes, of het bekijken van de werkzaamheden, maar op de attracties, shows en het Sprookjesbos. Vooral de nieuwe attracties en Efteling Wonderland waren een must.

De ochtend

We begonnen het parkbezoek in de speeltuin van Fabula. Hier viel het op dat de waterval weer gerepareerd is, waardoor het stroompje water op de vloer weer terug is.

Water in Fabula

Daarna liepen we naar Bäckerei Krümel, nieuw voor mijn broertje en vader. We namen daar wat te eten en drinken.

Vanuit Bäckerei Krümel zijn we het park rond gegaan. We liepen via de Fata Morgana en Joris en de Draak naar Ruigrijk. We hebben eerst de Oude Tufferbaan gedaan. Toen we daaruit kwamen, zagen we dat de Stoomtrein aan kwam rijden, dus we kozen ervoor om een rondje met de Stoomtrein te rijden. Hierbij gebeurde er iets onverwachts: pauw Jeroen liep op het spoor.

YouTube player
Pauw op het spoor

Ook heb ik een filmpje gemaakt van de werkzaamheden voor Efteling Grand Hotel. Dat doe ik eigenlijk altijd, maar dit keer heb ik alleen vanuit de trein gefilmd, en niet ter plekke.

YouTube player

Na dit bijzondere ritje in de Stoomtrein liepen we naar de volgende treinen: het Kinderspoor. De rij zag er leeg uit, maar dat kwam omdat de meandering gesloten was.

Na een ritje gingen we door: Archipel en Sirocco zijn nieuw, dus daar wilden we ook kijken. In Archipel was het wel érg druk, dus daar hebben we alleen gekeken, en niet het parcours gelopen. Ook voor Sirocco stond een lange rij, maar daar zijn we gewoon aangesloten. We wilden alle drie draaien, en we gingen zo hard, dat andere bezoekers dat opviel.

Mijn broertje was benieuwd naar Efteling Wonderland. Hij wilde de shows zien, maar die speelden pas in de middag. Daarom bleven we even in de buurt van Efteling Wonderland: het Anton Pieckplein, het Carrouselpaleis, en het Ton van de Venplein.

De middag

Op het Anton Pieckplein zijn we naar het Efteling Museum geweest. Hier kun je allerlei objecten uit de geschiedenis van de Efteling bekijken. Ik werd door een medewerker gewezen op een nieuwe kleine tentoonstelling: achter één van de vensters op het Anton Pieckplein kun je oude jubileumattributen zien. Deze tentoonstelling is speciaal voor het 70-jarige bestaan van de Efteling gemaakt.

We hebben drie verschillende shows gezien in Efteling Wonderland: de Hoedenshow van de Gekke Hoedenmaker, de viering van de niet-verjaardag, en natuurlijk het viermoment om vier uur. De shows volgden elkaar redelijk snel op, ook omdat we op het terrein bleven om te kijken naar de winkeltjes en spelletjes. We hebben tussendoor ook Droomvlucht en Carnaval Festival gedaan.

Meteen na het viermoment zijn we naar Polles Keuken gegaan om te eten. Omdat we drukte verwacht hadden, hebben we geprobeerd om van tevoren te reserveren, maar dat is niet gelukt. Alle reserveerbare tafels waren al bezet rondom etenstijd. Voorheen waren alleen de tafels aan de binnencirkel te reserveren, direct naast de kookstoof van Polles Keuken, en dat zijn niet zoveel tafels.

Toen we aankwamen, zagen we een lange rij staan. Ook dit hadden we verwacht, maar we sloten toch gewoon aan. Aan het einde van de rij werd ons pas verteld dat het niet mogelijk was om binnen te eten, terwijl wij dat zo graag wilden. De binnentafels waren alleen op reservering beschikbaar, en waarschijnlijk inderdaad alleen de tafels rondom de kookstoof. De meeste tafels binnen én buiten bleven leeg. We hebben geen idee waarom de rij zo lang was, terwijl er zoveel tafels leeg waren. Wellicht waren er problemen in de keukens, waardoor ze de rij kunstmatig hoog gehouden hebben om lang wachten aan tafel te voorkomen.

Meteen na het plaatsnemen aan een tafel op het terras kwam een medewerker onze bestelling opnemen, en niet lang daarna konden we gaan eten. De bediening was vrij vlot. Er was alleen wel een nieuw probleem: Er was een storing waardoor betalen met pin niet mogelijk was. Mensen werden naar de overkant van de Pardoes Promenade gestuurd om contant geld te pinnen bij de schatkist. Het eten bij Polles Keuken was erg lekker, maar verliep dus niet erg soepel.

De avond

Na het eten bij Polles Keuken was er niet veel tijd meer over. We hadden nog enkele uren over tot het acht uur was, en het park zou sluiten. Daarom besloten we om nog een paar dingen samen te doen, en dan op te splitsen zodat iedereen nog kon doen wat ze wilden. Mijn broertje wilde bijvoorbeeld nog een keer in het Spookslot, waarschijnlijk zijn laatste keer voordat het Spookslot gesloopt wordt. Mijn vader en mijn broertje gingen naar Anderrijk, en de rest liep het Sprookjesbos in voor een kort rondje langs de favoriete sprookjes. Ik heb ook gelijk even bij de werkzaamheden gekeken.

Bij het sprookje van het Stoute Prinsesje, beter bekend als de Papegaai, staat nu een overkapping opgebouwd. Verder is er niet veel veranderd.

Bij het huisje van Vrouw Holle komt er steeds meer vorm in.

YouTube player
Herbouw huisje van Vrouw Holle

Daarna hebben we de rest van de familie weer opgezocht, en zijn langzaam richting de auto gelopen. Het was net zo druk bij het wegrijden, als bij onze aankomst. Ondertussen zijn we nog langs het Huis van de Vijf Zintuigen gelopen. Daar zagen we werkzaamheden voor een tijdelijke garderobe.

Tijdelijke garderobe

Deze garderobe is in gebruik in de periode dat de oude garderobe, op het Dwarrelplein, weg is, maar de nieuwe garderobe, op het parkeerterrein, nog niet geopend is.

Ga jij ook weleens met familie naar de Efteling?

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *