Een nieuwe Chicken Exit? – Bezoek 12-05-2022

Ik ben vorige week naar de Efteling geweest. Helaas ben ik in de drukte van de bekendmakingen van Danse Macabre geen tijd gehad om een tripreport te schrijven. Nu het nieuws is gezakt, werd het tijd om het tripreport te schrijven.

Een dag vol schoolreisjes

Al vanaf het betreden van het parkeerterrein was het duidelijk: vandaag zouden er veel schoolreisjes in het park zijn. Geen dag om veel attracties te doen. Gelukkig zijn veel schoolkinderen geen fan van parkshows, dus tot een uur of vier, het tijdstip dat busladingen schoolkinderen weer naar huis gaan, ben ik vooral naar shows wezen kijken.

Toen ik het park binnenliep, zag ik dat er in het Huis van de Vijf Zintuigen gewerkt werd. Ik weet niet wat ze aan het doen waren, maar blijkbaar kon dat niet in de tijd dat het Huis van de Vijf Zintuigen buiten gebruik was.

Werkzaamheden bij het Huis van de Vijf Zintuigen

Bij Polles Keuken waren enkele borden vervangen: Glad IJs heeft een nieuw concept, dus ook de borden zijn aangepast.

Ik ben bij openingstijd van het park meteen het Sprookjesbos ingegaan, hopend dat de meeste schoolreisjes juist de attracties opzochten.

De werkzaamheden zijn ook te zien in dit filmpje:

YouTube player
Werkzaamheden Vrouw Holle

Rond twaalf uur was het tijd om Raveleijn te bekijken. Helaas bleef Draconicon omlaag, al bleven de acteurs hun best te doen om er wat van te maken. Ik heb Raveleijn vandaag twee keer gezien: één keer rond 12.00, en vijf uur later. Ik hoorde namelijk eerder dat er een omroep gedaan wordt tijdens de laatste show, die na het vier-moment om vier uur gehouden wordt. Het is niet toegestaan om te toeteren op de tribune.

YouTube player
Niet toeteren bij Raveleijn!

Efteling Wonderland

Het tijdelijke sprookje Efteling Wonderland is al een paar maanden te zien, maar het is me nog niet gelukt alle vier de shows te bekijken. Daarom probeerde ik deze dag het podium in de gaten te houden. Van de vier shows, waren vandaag drie shows te zien.

Later zullen deze shows op mijn Youtubekanaal verschijnen.

Het viel me hier ook op dat de meeste stoelen die voorheen rond het podium stonden, inmiddels zijn weggehaald.

Weinig stoelen bij Efteling Wonderland

Vanaf de eerste show van Efteling Wonderland heb ik geprobeerd om dicht bij de Speelweide te blijven, om voor aanvang van de volgende show terug te zijn. Deze keuze bleek te werken: ik heb alle voorstellingen gezien. Helaas heb ik er nog steeds één gemist. Hierdoor heb ik niet het hele park kunnen zien.

Uitstapjes buiten Efteling Wonderland

Tussen de shows door ben ik dus steeds een korte tijd rond gaan lopen. Zo ben ik bijvoorbeeld naar het Volk van Laaf geweest. Ik heb zelfs een feestelijk uitgedoste Laaf kunnen ontdekken!

In het Volk van laaf was het Lonkhuys weer geopend. Dit huisje was maandenlang gesloten vanwege onderhoud. Nu is het huisje weer toegankelijk. Jammer genoeg is de trap aan de buitenkant nu een stuk rechter, maar dat komt wel de veiligheid ten goede.

YouTube player
Het Lonkhuys van binnen en buiten

Ik heb ook een rondje Droomvlucht gedaan. Onderweg zag ik dat het asfalt vernieuwd was. Afgelopen week zijn op verschillende plaatsen in het park markeringen verschenen, en nu weten we waarvoor!

Bij Droomvlucht zag ik iets vreemds: er was een deur geopend in het station, die meestal gesloten blijft. Wanneer mensen die slecht ter been zijn (of hun familie) in Droomvlucht willen, dan kunnen ze deze doorgang gebruiken. Daarvoor moeten ze zich melden bij Droomvlucht VR. Die attractie is trouwens een goede tip voor op drukke dagen: het is heel onbekend, dus weinig mensen maken er gebruik van. Als het daar rustig is, mag iedereen Droomvlucht VR beleven.

Vandaag was de deur geopend omdat Droomvlucht zelf rustig was. Je kunt dan snel vanuit het winkeltje naar het instapstation toe. Vreemd genoeg lijkt het vanuit de wachtrij alsof je met deze doorgang de attractie kunt overslaan: een Chicken Exit dus. Dit wordt meestal gebruikt voor heftige attracties, waar niet iedereen in durft. Bij Baron 1898 bijvoorbeeld, waar je de attractie kunt overslaan door bij het personeel aan te geven dat je “kompel bovengronds” bent.

Na een show bij Efteling Wonderland zag ik ineens iets opvallends: de Pagode, die op dit moment in groot onderhoud is, stond aan de lucht!

Pagode

De Pagode heeft op dit moment geen zeil in het middendeel, de poortjes van de attractie blijven open staan en de attractie gaat niet heel hoog. Als je goed kijkt, zie je zelfs de nieuwe verlichting al hangen!

YouTube player
Onderhoud Pagode

Wanneer het onderhoud voorbij is, kan de nieuwe verlichting gebruikt worden voor lichtshows. Dit soort verlichting is eerder gebruikt, bijvoorbeeld op de oudjaarsviering in de Efteling.

YouTube player
Lichtshow bij de Pagode

Op de terugweg naar Efteling Wonderland zag ik ook dat er onderhoud gepleegd werd aan Sirocco en Archipel. Beide attracties staan in verbinding, en er wordt gewerkt om het water van Archipel te laten stromen.

YouTube player
Werkzaamheden Archipel en Sirocco

Sirocco heeft die dag wel gedraaid, maar zonder bezoekers erin.

Op het plein bij Carnaval Festival zijn nieuwe hekken geplaatst, met heggen ertussen. Hopelijk begrijpen mensen dat je er gewoon omheen kunt lopen, in plaats van de heggen plat te stampen zoals gebruikelijk. Gelukkig worden er veel kinderwagens tegenaan gezet, waardoor het lastiger wordt om over de heggen te lopen, en de kinderwagens niet meer midden op het pad staan.

Een rustig einde van de dag

Na vier uur ben ik nog even naar Raveleijn geweest, en heb ik attracties bezocht. Het is een heel stuk rustiger als alle schoolreisjes weg zijn. Het is dan veel makkelijker om veel attracties te bezoeken.

Rond sluitingstijd ben ik gaan eten bij Frau Boltes Küche. Daar zag ik dat de prijzenkast, die in gebruik was als snackmuur, weggehaald is. Volgens een aantal sites komen hier nieuwe drankautomaten van Coca Cola in.

Prijzenkast Frau Boltes Küche

Daarna heb ik op mijn gemak nog even gekeken naar de werkzaamheden rondom het nieuwe hotel bij het Dwarrelplein: het Efteling Grand Hotel.

Bij Aquanura zijn de vlonders naar voren gehaald, en is een verhoging te zien. Ik vermoed dat daar de serre of het terras van het nieuwe hotel gaat komen.

Ook wordt op die plek gewerkt aan een nieuwe spoorwegovergang. Die overgang komt uit op het pad tussen de Pardoes Promenade en Frau Boltes Küche. Als je na het spoor naar links gaat, loop je over een pad dat ongeveer even breed is als de Pardoes Promenade. Ga je rechtsaf, dan loop je over het oude pad. Op het nieuwe pleintje staat nu de oude parkplattegrond die voorheen op het Dwarrelplein stond.

Het oude deel van de Pardoes Promenade is in zijn geheel weg: er ligt nu een vijver voor in de plaats. Om het nieuwe deel heen zijn heggen geplant. Hopelijk valt niemand door de heggen heen, in het water.

De tijdelijke ingang van de Efteling is inmiddels helemaal weggehaald. De overkapping is afgebroken, en de doorgang op de plek van de toiletten is afgezet met bouwhekken.

Op het parkeerterrein wordt nog steeds gewerkt aan de sprinklerkelder, maar daar is al een paar weken weinig te zien. De kelder is dicht, maar de weg ligt nog open.

Al deze veranderingen zijn ook vastgelegd in een filmpje:

YouTube player
Werkzaamheden Efteling Grand Hotel

En als je dan toch al op het parkeerterrein staat, kun je net zo goed doorrijden naar huis…

Wil jij op de hoogte blijven van alles wat er in het park gebeurt? Abonneer je dan nu, zodat je een mailtje krijgt van alle updates!

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *