Een regenachtige dag in de Efteling! – Bezoek 19-05-2022

Ik ben op donderdag een dagje naar de Efteling geweest. Het was een heel stuk natter dan verwacht. Meestal betekent dat, dat het een stuk rustiger wordt. Mensen gaan immers naar huis, als het lang hard regent. Helaas was het een schoolreisjesdag, en schoolreisjes beginnen en eindigen op vaste tijden. Het was dus niet alleen nat, maar ook druk.

Het Sprookjesbos

Tijdens mijn vorige bezoek heb ik een aantal sprookjes overgeslagen. Helaas bleek dat ik zo ook onderhoud heb gemist. Daarom heb ik dit bezoek ervoor gekozen, om het Sprookjesbos volledig te doorlopen.

Er zijn mensen die verwachten dat het Efteling Grand Hotel goed zichtbaar zal zijn achter de Rode Schoentjes, maar er zijn ook mensen die denken dat dit niet het geval zal zijn. Er is namelijk een muur achter het sprookje, en het pad is maar smal.

Ik heb even een kijkje genomen, en ik denk dat het Hotel goed zichtbaar zal zijn, vooral in de winter. Je kunt nu ook al goed het Huis van de Vijf Zintuigen en andere dingen buiten het Sprookjesbos zien, en het nieuwe hotel komt een heel stuk dichterbij te staan.

Als je de route volgt, kom je niet veel later bij het Stoute Prinsesje, beter bekend als de Papegaai.

Stoute Prinsesje

Dit sprookje is in onderhoud gegaan. Ik ben helaas vergeten om betere foto’s te maken, maar er staat wel een filmpje op mijn Youtubekanaal waarop je achter de schermen kunt kijken bij dit onderhoud.

YouTube player
Onderhoud Stoute Prinsesje

De papegaai is van zijn sokkel gehaald, en de dakpannen zijn weg. Alleen het muurtje en de vijver zijn nog te zien.

Vlak voor het Herautenplein kwam ik voorbij het grootste project in het Sprookjesbos: de herbouw van het huisje van Vrouw Holle.

De vormen van het dak zijn goed zichtbaar, en de muren staan rechtop. Er is al een flink deel gemetseld, en je ziet waar de ramen en deuren zullen komen. Ik verwacht dat het niet lang duurt voordat het huisje dicht is.

YouTube player
Video herbouw huisje Vrouw Holle

In de rest van het bos heb ik geen onderhoud meer gezien.

Het Marerijk

Ik liep mijn ronde verder via Marerijk. Bij het Witte Paard wordt gewerkt aan de oude Happiness Station. Net als bij Polles Keuken krijgt dit horecapunt een Eftelings concept.

Op het Ton van de Venplein zag ik laatst een aantal bloembakken staan, op de plekken waar dode bomen stonden.

Ton van de Venplein

Deze bloembakken zijn inmiddels weer weggehaald. Het kan zijn dat de bloemen vervangen worden, van de lentebloemen naar zomerbloemen. Er wordt ook veel geplukt in de Efteling: sommige mensen vinden de bloemen zo mooi, dat ze deze zelf willen houden in plaats van ze met andere mensen te moeten delen, ook al gaan ze zo veel sneller dood.

Raveleijn

Bij Raveleijn zag ik dat één van de trappen in onderhoud was. Ik weet niet of de bijbehorende tribune ook leeg bleef.

Ik heb even in het Carrouselpaleis geschuild voor de regen. Toen het bleef regenen, ben ik naar de auto gelopen om mijn paraplu te halen.

Verder naar Reizenrijk

Daarna liep ik verder door de Efteling. Bij Efteling Wonderland zag ik het effect van al die regen op de ondergrond.

Overal waren plassen, die dieper waren dan dat ze leken. De houtsnippers blijven drijven, dus zag je niet hoe diep de plassen waren. De halve Speelweide was gesloten, en er waren decorstukken omgewaaid.

Show Jokie en Jet

Op het Carnaval Festivalplein is het podium teruggeplaatst. Alleen de luchtballon is nog nergens te vinden.

Archipel en Sirocco, in de Wereld van Sindbad, waren donderdag nog gesloten vanwege onderhoud.

Het water in de Speeltuin was gevuld, en ik verwachtte dat de Wereld van Sindbad snel weer open zou gaan.

YouTube player
Wereld van Sindbad

Zaterdag gingen deze attracties open.

Tegenover de ingang van Sirocco en Archipel vind je de restaurants Panorama. Het zelfbedieningsrestaurant is dicht: La Place trekt daar binnenkort in.

Via Ruigrijk naar Anderrijk

Ik liep naar Anderrijk via Ruigrijk. In Ruigrijk was niet bijzonder veel nieuws te beleven, en het was er erg druk vanwege de schoolreisjes.

Zwaan met pulletjes

Ik had al langere tijd het vermoeden dat de twee zwanen bij de Gondolettavijver een nestje hadden, en vandaag zag ik voor het eerst de jonkies. Ze zaten aan de kant van het water tussen de Gondoletta’s en Baron 1898.

Altijd leuk, jonge dieren in het park.

Bij de Piraña zag ik dat er nieuwe bomen geplant zijn. Ze zijn te vinden aan de achterkant van de attractie, bij de karpervijver.

Daarna ben ik de Fata Morgana in gegaan. Bij deze attractie is al een paar jaar een projectie te zien van een stad die verdwijnt. Recentelijk is deze projectie aangepast: als je achterom kijkt, of je zit in die scene wanneer de attractie wordt stilgelegd, dan zie je de stad weer op magische wijze terugkeren.

Binnenkort vind je hier een video van op mijn YouTubekanaal.

Op het Fata Morganaplein werd gewerkt aan een koude/warmte-opslag. Deze is nu af, en het luik is zo gedecoreerd dat hij niet opvalt.

Luik bij Fata Morgana

Ik besloot nog een paar shows van het Spookslot mee te pakken. Deze attractie zal dit jaar nog sluiten, om plaats te maken voor Danse Macabre.

Ook de omgeving heb ik op de gevoelige plaat vastgelegd.

Na de laatste voorstelling van de dag, ben ik traditioneel wezen eten bij Frau Boltes Küche. Daar zijn nieuwe automaten verschenen. Binnenkort komen er volgens Looopings Coca Cola Freestyle-automaten bij Frau Boltes Küche, de Hongerige Machinist en het Witte Paard. Dit zijn de eerste automaten die ik gezien heb.

Daarna ben ik langzaam terug naar de auto gelopen, langs de werkzaamheden in het entreegebied.

De belangrijkste verandering is dat het nieuwe, brede stukje vanaf de Pardoes promenade naar de Fata Morgana geopend is. Het is nog niet af, maar al wel open. Er staan een aantal lantaarnpalen bij, en de plattegrond die voorheen op het Dwarrelplein stond is naar dit nieuwe pleintje verhuisd. Er staat een hek bij, dat ’s ochtends geopend kan worden. Het is duidelijk waar een nieuwe spoorwegovergang gaat komen: hier ligt een pad tot aan het spoor. De andere kant van de overweg is nog niet gemaakt.

Na het hek wordt het pad smaller. Er zijn wel een paar nieuwe bomen te vinden, en de warmte/koude-opslag aan het pad is op dezelfde manier weggewerkt als die bij de Fata Morgana.

Bij Aquanura is de vlonder een stukje naar voren gehaald, en daarachter is een verhoging te zien. Ik verwacht dat die verhoging gebruikt wordt voor de serre of het terras van het Efteling Grand Hotel. De hekken rondom de vijver zijn nog niet helemaal af.

Op de Pardoes Promenade is nu een fotolocatie gemaakt, waar bezoekers op de foto kunnen met Eftelingbewoners. Een paar weken geleden kon dit nog op het Dwarrelplein, maar de Kiosk en de Gebakkraam staan nu achter bouwhekken.

Op het parkeerterrein zie je dat de Sprinklerkelder zo goed als af is. De toiletgroep die even verderop geplaatst is, krijgt een houten ommuring.

YouTube player
Werkzaamheden entreegebied

Ik kom binnenkort terug, maar dit keer met familie. Waarschijnlijk is het volgende tripreport dus iets minder gefocust op het onderhoud, en meer op een verse blik op het park.

Wil jij weten wanneer er een nieuw bericht op de site komt? Of wil je van elk gerucht op de hoogte gehouden worden? Schrijf je dan hieronder in!

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *