Een winterse dag in de Winter Efteling – Bezoek 13-12-2022

Dit artikel is gepubliceerd op 16 december 2022, en aangepast op 19 december 2022.

Ik ben op dinsdag 13 december een dagje naar de Efteling geweest. De vorige keer is alweer bijna een maand geleden, dus er is veel veranderd!

Al op het parkeerterrein zag ik nieuwtjes: een parkeervak voor motoren.

Direct daarnaast werd gewerkt aan de sprinklerkelder van het Efteling Grand Hotel. Het alarm ging af, en er stonden veel mensen rondom de kelder.

Sprinklerkelder

Het is al een tijdje, maar dit keer heb ik er een foto van kunnen maken: de laatste kassahokjes in het Huis van de Vijf Zintuigen zijn weg! Het is nog wel mogelijk om nieuwe tickets te kopen: er is een groepskassa en bij de gastenservice zijn ook entreebewijzen te koop. Ik weet niet of de automaten waar je parkeerkaarten kunt kopen ook entreebewijzen hebben.

Geen kassa’s meer in het Huis van de Vijf Zintuigen

In Efteldingen, de winkel in het Huis van de Vijf Zintuigen, kun je (als je het gekocht hebt) het Spookslotboek ophalen. Hiervoor is een speciale balie ingericht.

Spookslotbalie

Aan de achterkant van het Huis van de Vijf Zintuigen is nu een tijdelijke toiletgroep te vinden. Nu de toiletten van het Dwarrelplein weg zijn, kun je niet snel meer naar het toilet na de kaartcontrole. De afgelopen tijd was daarom vaak de toiletgroep in het Efteling Theater geopend.

Tijdelijke toiletten

Gelijk even de tijd genomen om een kijkje te nemen bij het bouwterrein van het Efteling Grand Hotel, en de keet van Bouwmeester Big. In de bouwkeet zijn verschillende tekeningen te vinden. Sommige zijn herkenbaar, zoals een heraut, Kogeloog en het kasteel van Doornroosje. Andere herken ik niet, bijvoorbeeld de speelgoedwinkel en ‘Type G’. Zouden deze tekeningen van het nieuwe hotel kunnen zijn?

Ik heb natuurlijk ook weer een video met de werkzaamheden gemaakt:

YouTube player

Nu het park in!

Marerijk

We beginnen bij het Sprookjesbos. Het is me opgevallen dat de Trollenkoning nu nieuwe pantoffels heeft. Ook zag ik dat, in tegenstelling tot tijdens het vorige bezoek, het Heksenkamp en de Reuzensokken verlichting hebben.

Tegenover het Sprookjesbos vind je het Carrouselpaleis. Dit gebouw is in de Winter Efteling omgetoverd tot een plek waar je lekker kunt opwarmen. Daarom is de Carrouselbar weer geopend, na ruim 4 jaar gesloten te zijn geweest.

Carrouselbar

Op het Ton van de Ven Plein is veel onderhoud te vinden. Droomvlucht ligt er een paar maanden uit, en de gevel van Villa Volta is net uit de steigers.

De Eigenheymer is dicht. Er wordt gegraven voor het horecapunt. Krijgt de Eigenheymer een eigen terrasje, of zijn ze bezig met ondergrondse infrastructuur?

Ook bij de Stoomtrein zijn werkzaamheden te vinden. De tijdelijke benummering van de bankjes wordt weggehaald. Er komt permanente benummering voor terug.

Ook in het Lavenlaar wordt gewerkt. Een aantal tafels rondom het Lurk en Limoenhuys zijn weggehaald, Lal’s Brouwhuys mist een paar ramen en de Schoorsteenveger beweegt weer.

Op het Anton Pieck Plein zag ik een paar nieuwe borden hangen. Deze borden wijzen naar de recent aangelegde rookzones, en zijn ook elders in het park te vinden. Bij de Smulpaap, het restaurant op het Anton Pieck Plein, was het donkerder dan normaal. Alle gasverlichting was uitgeschakeld.

Van Reizenrijk naar Ruigrijk

We gaan het rondje verder via het Reizenrijk. Hierbij viel gelijk op dat Jokies Wereld in onderhoud is: een gedeelte van het plein is dicht en de grote platen bovenop het gebouw ontbreken.

Bij Archipel zijn een paar nieuwe vlonders verschenen. Omdat het nu te koud is, ligt er geen water in deze waterspeelplaats.

Een stukje verder, bij de Wensbron, zijn de twee kleine paadjes weer geopend. Ze leiden naar het Frikandellentheater. Vlakbij werd gewerkt aan het groenplan rondom de Gondoletta.

In Ruigrijk is het verkooppunt van Hertog weggehaald. Blijkbaar is de Winter Efteling geen geschikte periode voor het verkopen van ijs.

Bij de Python valt op dat de borden van de Boarding Pass eindelijk zijn weggehaald. Het was al vreemd dat deze borden voor een ongebruikt systeem zo lang bleven hangen.

Entree van de Python

De Python is wel gesloten: de werkzaamheden aan Joris en de Draak zorgen ervoor dat de Python niet kan rijden. Delen van de baan worden vervangen door een stalen baan.

Bekijk deze werkzaamheden ook in de volgende video:

YouTube player
Joris en de Draak: van Hout naar Staal

Ruigrijk

Vanaf Ruigrijk is het nog maar een klein stukje naar Anderrijk. Daar wordt nu gebouwd aan de nieuwe attractie, die in 2024 moet openen: Danse Macabre. Ook is er een entertainmentact te zien: de Charlatans.

Het bouwterrein van Danse Macabre is groot. Vanaf de Piraña kun je (als je geluk hebt) de werkzaamheden aan het nieuwe winkeltje en toiletgroep bekijken, en aan de kant van Fabula is een stukje plein heropend. Aan die kant werd ook geboord.

Bekijk het ook als video:

YouTube player
Danse Macabre bouwupdate 1

Als je Fabula weer uit komt, zie je dat de geveltrap er nog staat. De rest van de steigers rondom Fabula is inmiddels afgebroken.

Bij Max & Moritz is ook een steiger afgebroken. Waarschijnlijk is de balk bovenaan het gebouw verlengd.

Gevel Max & Moritz

Nu de toiletgroep van het Spookslot is gesloopt, zijn er in dit deel van het park te weinig toiletten. Daarom staat op dit moment een tijdelijke toiletgroep naast Max & Moritz.

Tijdelijke toiletgroep bij Max & Moritz

Het laatste nieuwtje van dit bezoek: de wachtrij van Fata Morgana is onder handen genomen. Het ziet er weer netjes uit!

Wachtrij Fata Morgana

Je kunt de parkupdates ook bekijken als video:

YouTube player
Parkupdates 13-12-2022

Wil jij op de hoogte blijven van alles rondom de Efteling? Zorg er dan voor dat je je abonneert!

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *