Efteling Update Week 20 2021

Op 19 mei ging de Efteling, na een sluiting van meer dan 5 maanden, weer open. In die tijd is er natuurlijk veel veranderd: De Winter Efteling was afgelopen, er is begonnen aan de bouw van Bäckerei Krümel, en overige werkzaamheden gingen ook gewoon door.

Tijd dus om een kijkje te nemen!

Ik was er op 19 en 20 mei.

De ingang van het park, voor opening.

Voor de opening van het park

Bij de ingang stonden al veel vaste gasten te wachten. Ook de pers was aanwezig. Toen de poorten openden, verscheen Pardoes op het balkon van het Huis van de Vijf Zintuigen.

Pardoes heeft voortaan tekst: Hij begroet iedereen, en moedigt de bezoekers aan om snel verder te lopen. Ook hoor je zijn tovergeluiden over het plein.

Op het Dwarrelplein zijn een aantal dingen vernieuwd. Bij de kiosk, die een vernieuwd bord heeft, zagen we Thomas van Raveleijn en Roodkapje uit het Sprookjesbos. Hier stond ook een fotograaf bij. Deze fotograaf maakt foto’s van de bezoekers met Roodkapje en Thomas, en geeft je een kaartje.

Met dit kaartje kun je de foto zien bij het nieuwe kraampje, D’n Blikvanger. Ook kun je hier de foto kopen.

Bij dit nieuwe kraampje en de Jolige Jutter bij Speelbos Nest! kun je de fotopas kopen. Ook kun je er actiefoto’s die gedurende de dag gemaakt zijn aanschaffen. Het zijn dus twee plekken waar je alles kunt regelen over de foto’s.

Vervolgens lopen we verder via de Pardoes Promenade. Op Show- en Wachttijdenbord staan veel attracties die gesloten zijn, maar dit was op voorhand al bekend. Volgens de huidige maatregelen moeten de binnenattracties gesloten blijven.

Wat ook opvalt, is dat de layout van de schermen veranderd is. Voor de sluiting werden de wachttijden van Ruigrijk, Anderrijk en Fantasierijk afgewisseld met de wachttijden van Marerijk en Reizenrijk, en werden aan de andere kant van de plattegrond vooral reclames getoond. Nu staan aan beide kanten van de plattegrond wachttijden.

Veel attracties zijn dus gesloten vanwege de RIVM maatregelen. Het is echter soms niet helemaal duidelijk wat een binnenattractie is, en wat niet. Zo zijn verschillende sprookjes afgesloten, maar niet allemaal. De sprookjes van het Herautenplein zijn wel geopend, maar de binnensprookjes ná het Herautenplein zijn allemaal dicht.

Rond 10.00 gaat het park open, dus tijd om daadwerkelijk het park in te gaan.

Borden richting de tijdelijke supermarkt: het Warenhuis

Bij het Diorama staan borden die naar de tijdelijke supermarkt verwijzen. Tijdens deze twee bezoekjes heb ik de supermarkt niet open gezien.

Een rondje Sprookjesbos

In het Sprookjesbos vielen bepaalde dingen op. Het Sprookjesbos ligt er mooi bij, maar een aantal zaken waren een beetje verwaarloosd.

Bij Doornroosje verschijnen scheuren in de muren, en het glas in de Keuken is gescheurd. Ik vraag mij af of dit sprookje het volgende sprookje wordt dat opnieuw opgebouwd wordt, na Vrouw Holle (dat nog steeds niet af is).

De hekken bij het oudste stukje Kabouterdorp zijn naar achteren geschoven. Daarnaast zijn de tafel en krukjes weggehaald.

De kabouter die de weg wijst naar toiletgroep Kleine Boodschap is vernieuwd, en ziet er weer top uit.

De Herauten waren voor de sluiting al weg, en ik was benieuwd hoe ze er nu uit zien. Helaas zijn ze nog steeds weg. Gelukkig staat er op dit moment weer water in de sloot.

Bij het Sprookjesbostheater zijn de borden aangepast. Voorheen traden in dit theater de Sprookjessprokkelaar, Sprookjesboomfiguren en Jokie of Jet op, maar de Sprookjessprokkelaar is van het bord gehaald. Bij zijn eigen plekje verwijst een bord nog steeds naar het Sprookjesbostheater.

Op dit moment zijn in dit theater dus twee shows te zien: Jokie of Jet (hun eigen podium is zelfs uit het park gehaald), en Roodkapje, Wolf, Assepoester of Langnek. Op de bankjes zijn de rode en witte strepen vervangen door kussentjes. Per kussen kan één gezelschap plaatsnemen, de bankjes zonder kussens zijn niet in gebruik.

Doordat de kussens niet direct aan het gangpad liggen, maar wel altijd via een gangpad bereikbaar zijn, kun je weer zelf een plekje kiezen in dit theater. Na afloop van de show geeft een medewerker een seintje welke rij het theater mag verlaten.

Marerijk

Na het Sprookjesbos was het tijd voor de rest van Marerijk. Je komt eerst bij de winkel In den Ouden Marskramer.

Diorama in In den Ouden Marskramer

In deze winkel staat nu het diorama opgesteld, dat tijdens de Winter Efteling op de Warme Winterweide stond. Het is eigenlijk een soort vitrine voor de miniatuurhuisjes en -figuurtjes die in hier te koop zijn.

We wandelen door naar het Volk van Laaf, waar gewerkt is aan een vernieuwde tunnel.

Het viel al gelijk op dat het huisje dat een uitzicht geeft over het hele dorp afgesloten is voor onderhoud. Het lijkt wel alsof er altijd gewerkt wordt in het Lavenlaar.

Bij een ritje in de monorail (het Slakkenspoor) zagen we dat één van de poortjes is afgesloten. Het is niet bekend waarom dat is.

De tunnel van Lal’s Brouwhuys dan maar. Deze tunnel was vroeger aan beide kanten gesloten, waardoor de scene in het huisje donker was. Vanwege een aantal problemen met lekkages heeft de Efteling besloten om deze tunnel te vernieuwen. Aan de dorpskant van de tunnel zijn grote openingen gemaakt, waardoor je naar buiten kunt kijken.

We wilden weten wat deze nieuwe lichtinval doet met de scene, maar helaas: de scene stond uit. Er was geen beweging, verlichting of geluid. Het lijkt er wel op dat er niet veel veranderd is.

Op de Dubbellaan, die van de Stoomcarrousel naar Carnaval Festival gaat, zagen we twee nieuwe borden. Deze grote borden verwijzen naar de horeca op het Anton Pieckplein: Restaurant De Smulpaap (Friet) en ijssalon Den Suykerbuyk.

De Speelweide

Naast de Dubbellaan ligt de Speelweide. De tijdelijke toiletten die hier zijn opgebouwd, zijn er nog steeds. Op de andere plekken waar afgelopen jaar tijdelijk toiletten te vinden waren, zijn ze weggehaald.

Daarnaast waren nog een aantal overblijfselen van de Warme Winterweide van de Winter Efteling te zien. Zouden ze nog niet zijn weggehaald, of staan ze al klaar voor een tijdelijke invulling van de Speelweide in de zomer?

Reizenrijk

In het Reizenrijk is niet veel bijzonders te melden. De twee belangrijkste attracties zijn dicht. Gelukkig zijn veel kleine attracties in dit gebied wel open, zoals de Monsieur Cannibale en het Avonturendoolhof.

Bij Monsieur Cannibale is een kookpot verdwenen. Het gaat om een kookpot die niet op een kleine draaischijf staat, en dus alleen rondjes over de grote draaischijf maakt. De kookpot is vervangen door een grote kist.

Het Avonturendoolhof ziet er niet goed uit. Het oude bord is vervangen door een simpel klapbord. Het schijnt dat er veel gaten in de heggen zitten, en dat de oude kijker is weggehaald. Het lijkt erop dat het oude bord en de kijker nu gebruikt worden in Speelbos Nest! (Daarover later meer).

Er zijn mensen die denken dat deze twee attracties weg zullen gaan, om plaats te maken voor iets nieuws. Daar heeft de Efteling echter nog niets over gezegd.

Ruigrijk

In Ruigrijk is natuurlijk veel veranderd de afgelopen maanden. De Polka Marina is weggehaald, en er wordt gewerkt aan Speelbos Nest!, dat op 31 mei 2021 zal openen.

Op de plek waar voor de sluiting nog Polka Marina stond, is nu een extra groot plein te vinden. Het is nu erg kaal op die plek, en je zou je afvragen waarom ze het speelbos niet op die plek gemaakt hebben. Dan zouden ouders vanaf het terras kunnen toekijken hoe de kinderen aan het spelen zijn.

Er is daar wel een nieuwe fietskar verschenen. Hier wordt koffie verkocht.

Tijd om even te kijken bij de bouw van Speelbos Nest!.

Toen het park in december sloot, waren ze nog niet ver met de bouw. De bomen in het gebied waren gekapt, en er waren grondwerkzaamheden.

Nu is het totaal anders. Het speelbos kan snel openen, er worden alleen nog een paar puntjes op de i gezet.

Er zijn veel details te zien in het gebied. Ik heb de indruk dat het een erg druk gebied wordt. Er zijn verwijzingen naar attracties, reclameborden voor horeca, en de Dennenmannetjes van het Speelbos zelf. Daarnaast zijn er ook elementen te zien die wel érg veel lijken op de missende stukjes van het Avonturendoolhof. Het Speelbos krijgt één ingang.

In het Speelbos komt ook een prikkelarme zone, voor kinderen die dat nodig hebben. Helaas moeten ze hiervoor door een stukje park waar extra veel prikkels zijn, en door hetzelfde stukje om de zone weer te verlaten. Dit had ook anders gekund, lijkt mij.

Binnenkort zijn de abonnementhouderspreviews. Ik zal dan een kijkje nemen, om een goede indruk te krijgen van Speelbos Nest!

Bij Joris en de Draak viel het me op dat er een wachtrij speciaal voor kinderen is. Ook is er een nieuwe poort verschenen.

De draak zelf ligt er beroerd bij, maar dat was te verwachten. Er zijn al langer problemen mee, en de Efteling heeft voor de sluiting al aangegeven er de komende tijd niets aan te willen doen. Daar zijn ze inmiddels op teruggekomen: de draak krijgt een opknapbeurt, maar of de bewegingen terugkomen is nog niet zeker.

Anderrijk

We lopen door naar het laatste parkdeel: Anderrijk. Hier zijn aanpassingen gedaan aan de Piraña, en is gewerkt aan een nieuw horecapunt op het plein bij Max en Moritz.

De Efteling heeft aangegeven de rotsen van de Piraña te willen vervangen, maar de rotsen zijn in slechtere staat dan verwacht. In afwachting van de geplande onderhoudsbeurt zijn nu een aantal rotsen verwijderd, omdat ze niet veilig genoeg meer waren.

Het terras van het Seylend Fregat

Bij het Seylend Fregat is het complete terras verdwenen. Vorig jaar bleek het lastig om hier de maatregelen van het RIVM te handhaven.

Bij Max en Moritz is het duidelijk: de twee kwajongens hebben ‘geholpen’ bij de lijnen die de veilige afstand tussen bezoekers aangeven.

In de wachtrij van Max en Moritz is de Boemknaller uitgeschakeld. Het bedieningsmechanisme is weggehaald. Het effect is nu af en toe nog te zien.

Bij het verlaten van de attractie loop je er recht op af: Bäckerei Krümel!

De bouw van Bäckerei Krümel is aangekondigd tijdens de sluiting, dus dit is de eerste keer dat de bouw persoonlijk te volgen is.

Ik vind het zelf een stuk mooier en rustiger dan Speelbos Nest!. Er wordt een gebouw neergezet met een houten skelet en bakstenen muren. Ook de open haard die binnen zal komen is al te zien.

We vervolgen onze route richting Aquanura.

Op het Fata Morganaplein is het niet druk. De attractie is gesloten, maar de toiletten, horeca en winkel zijn geopend. Om volk naar het plein te trekken, staan de borden al op het plein bij Max en Moritz.

Bij de Oase is een nieuw scherm geplaatst. Hierop zijn de bestelnummers te zien. Het is nu zelfs mogelijk om te bestellen via de app.

Aan de Theaterkant van Aquanura is een groot gat te zien. Het is niet duidelijk waarom hier gewerkt wordt.

De Dieren in het park

Omdat het park de afgelopen maanden zo rustig was, zijn overal dieren te vinden die je voorheen niet snel tegen kwam. Daarnaast zijn de meeuwen vertrokken.

Bij Aquanura zijn twee zwanen verschenen. Rond de Piraña loopt een ganzengezin. Op het parkeerterrein lopen konijnen over de rijstroken.

En zitten er ook vleermuizen?

Parkeerautomaat

Bij het verlaten van het park kwamen we nog deze parkeerautomaat tegen. Hij is nog in wintersferen.

Dit was de update van de werkzaamheden in de Efteling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *