Efteling Update Week 44 2021

In deze update:

  • Wereld van Sindbad
  • Vrouw Holle
  • Bäckerei Krümel
  • Indische Waterlelies
  • Opbouw Winter Efteling
  • En meer!

Dit bericht is voor het laatst aangepast op 11-11-2021: Video Bäckerei Krümel toegevoegd

Aankomst bij het park

Volgens mijn Tomtom zou ik rond half elf bij het park aankomen. Al vanaf het NH Hotel Waalwijk stond er file. Dat was geen goed voorteken, want met de vernieuwde Europalaan zou de bekende Eftelingfile verleden tijd zijn. Het beloofde dus een drukke dag te worden.

Gelukkig ken ik het parkeerterrein van de Efteling goed, en wist ik een parkeerplekje in de buurt van de ingang te bemachtigen. Ik zag ook auto’s naar het extra parkeerterrein gestuurd worden…

Op het parkeerterrein werd gewerkt. Aan de linkerkant is een klein gedeelte afgezet, en het is niet bekend waarvoor dat is. Wie weet voor Hotel Dwarrelplein, maar het kan ook zijn dat hier het bouwterrein voor Vrouw Holle gaat komen.

Ook staan er tenten en toiletten. De toiletten staan er vanwege de werkzaamheden aan het Huis van de Vijf Zintuigen, maar waarom de tenten er staan is onduidelijk. Sommige mensen denken dat hier een teststraat zal komen, anderen denken dat dit de tijdelijke groepskassa of groepskaartcontrole wordt. Ik heb gehoord dat deze tenten voor een bedrijfsfeest waren, en inmiddels weg zijn.

Drukte bij de ingang

Bij de kaartcontrole was het erg druk. Ik had verwacht dat met deze werkzaamheden de tijdelijke kaartcontrole rechts van de ingang ook geopend zou zijn, maar ik denk dat deze inmiddels weggehaald is. Gelukkig waren er extra veel poortjes geopend onder de overkapping.

De eerste attracties

Eerst was het tijd voor een rondje met de Stoomtrein, om de werkzaamheden aan de Wereld van Sindbad en Bäckerei Krümel te zien. Naast het spoor en op Station de Oost waren al winterversieringen te zien.

Na dit rondje ben ik naar de Warme Winterweide gelopen.

Er stond al veel op de Speelweide. De Warme Winterweide wordt ongeveer hetzelfde als vorig jaar, maar nu staat er een ander podium en vlakbij het podium staat een nieuw huisje opgebouwd.

Nieuwe attracties, horeca en onderhoud

In de Wereld van Sindbad is ook veel veranderd sinds mijn laatste bezoekje. Er staan een aantal nieuwe huisjes, het controlehokje van Sirocco heeft nieuwe ramen en een groot gedeelte van de bestrating is klaar. Ik zag ook de koopman voor de eerste keer, al was het lastig om daar een goede foto van te maken.

Bekijk ook de video:

YouTube player

De Loetiek is in onderhoud. Het winkeltje is wel geopend, maar er staan hekken omheen. Waarschijnlijk zijn ze het dak aan het vernieuwen.

Loetiek in onderhoud

Hierna ben ik doorgelopen naar Anderrijk, om een kijkje te nemen bij Bäckerei Krümel.

Aan de binnenkart was niets te zien. De deuren waren dicht en het licht stond uit. Aan de buitenkant was meer te zien: er zijn bomen geplaatst en er staat een nieuw bord.

Bekijk ook de video:

YouTube player
Bäckerei Krümel Bouwupdate 14
Max en Moritz als sneeuwpoppen

Het Max & Moritzplein was al in winterse sferen. De sneeuwpoppen van Max en Moritz zijn verhuisd naar de andere kant van het plein.

Gondoletta

Wanneer mindervalide mensen in de Gondoletta gaan, dan wordt het bootje gemarkeerd met een vlag. Deze vlag is vernieuwd. Voorheen was het een saai oranje vlaggetje, nu is het een roodwit geblokte vlag.

Even terug naar de Wereld van Sindbad.

Dit keer heb ik foto’s gemaakt met een andere lens: minder detail, meer overzicht.

Zou het druk zijn in het park? Ik houd niet van lange wachtrijen, dus ik nam een kijkje bij het wachttijdenbord. Bij Droomvlucht stond een erg lange wachtrij, en ik was benieuwd of dat klopte.

Wachttijd Droomvlucht

Het leek een rij van ongeveer een uur, maar volgens Looopings was de rij inderdaad twee keer zo lang omdat de attractie door een storing op halve capaciteit draaide. Ik ben het niet gaan controleren, want ik vond twee uur veel te lang.

Een rondje Sprookjesbos

Tijd dus voor een rondje Sprookjesbos, waar zelden lange rijen te vinden zijn.

Belletjes in het Kabouterdorp

Ook in het Sprookjesbos wordt al druk gewerkt aan de Winter Efteling. In het Kabouterdorp heeft de muziekkabouter al belletjes op zijn klavecimbel staan, waardoor je in de Winter Efteling winterse belletjes door de muziek heen kunt horen.

Tussen het Kabouterdorp en de Zes Dienaren is een pad te vinden naar de toiletten van Polles Keuken. Tijdens mijn vorige bezoek was dit pad voor het eerst in lange tijd weer geopend. Tijdens dit bezoek niet: het poortje bij Polles Keuken was gesloten. Het pad gaf alleen zicht op een aantal zitplekken, waarschijnlijk voor personeel.

De schat van Draak Lichtgeraakt

De schatkist van Draak Lichtgeraakt mistte de vorige keer nog het deksel. Nu is het deksel weer terug. Ook maakt de Draak nu weer zijn normale geluid.

Bij het huisje van Vrouw Holle, dat alweer enkele maanden geleden is afgebroken, zijn de piketpaaltjes terug. Hierdoor, en doordat er een gedeelte van het parkeerterrein is afgesloten, denk ik dat het huisje binnenkort weer opgebouwd gaat worden.

De guirlandes in het kasteel van de stiefmoeder van Sneeuwwitje hangen een beetje scheef. Ik neem aan dat dit tijdelijk is.

Tussen de Zes Zwanen en Assepoester stond een grote heg. Deze heg liep door over het Herautenplein. Dit zorgde ervoor dat het Herautenplein wat smaller werd. Nu is het gedeelte dat op het Herautenplein stond weggehaald. Helaas loopt men nu gewoon over het zand, in plaats van het pad te volgen. Zo mis je al snel de Zes Zwanen.

Tijd om een kijkje te nemen bij de Indische Waterlelies. Het voorplein van dit sprookje is maandenlang in onderhoud geweest, en is nu weer geopend. Onder anderen de bestrating en de rotspartij is vernieuwd.

De avond valt

Miniatuurhuisje in de Marskramer

In de Marskramer staan verschillende miniatuurhuisjes uitgestald, die te koop zijn in het winkeltje. Hier zag ik bij het huisje van Hans en Grietje Moritz staan. Ik vermoed dat veel mensen denken dat dit Hans is.

Lange rijen

Er stonden nog steeds lange rijen in het park, zoals voor deze suikerspinkraam.

Een laatste kijkje bij de Wereld van Sindbad. Ik heb weer een aantal detailfoto’s gemaakt, waaronder een doos voor de verlichting, en een puntje voor op een dak.

Glazen muiltje

In het Efteling Museum stond een glazen muiltje uitgestald. Dit hoort natuurlijk bij het sprookje van Assepoester, maar ik denk niet dat iemand hier ooit een voet in zal krijgen.

Sprookjesboomshow

In het Sprookjesbos Theater zag ik dat er nog een Sprookjesboomshow was. Deze show was in het donker, terwijl de laatste Raveleijnshow van de dag in de schemer was. Ik vond dat erg jammer, Raveleijn is erg mooi in het donker.

Bäckerei Krümel

Na Aquanura ben ik nog even gaan eten bij Frau Boltes Küche. Ik zag gelijk dat er iets veranderd was bij Bäckerei Krümel: er brandde licht in de oven!

Er brandde meer licht in het park: verschillende winterverlichting stond al aan.

Bij de uitgang van het park zag ik dat één van de bouwzeilen naar beneden gezakt is. Daardoor was te zien dat ze het onderhoud aan het Huis van de Vijf Zintuigen gelijk gebruiken om de winterversiering neer te zetten.

Winterversiering Huis van de Vijf Zintuigen

Op de kassa’s komen grote kaarsen te staan, welke al te zien zijn naast het kantoortje.

Mijn dagje Efteling was afgelopen, en ik hoop snel weer terug te zijn in het park.

Wil jij graag op de hoogte blijven van alles wat in het park gebeurt? Meld je dan hieronder aan!

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *