Efteling Wonderland in aanbouw – Bezoek 19-03-2022

Na een drukke periode was het eindelijk tijd om weer naar de Efteling te gaan. In het voorjaar, tussen de Winter Efteling en het hoogseizoen, wordt er altijd veel gewerkt in het park. Dit jaar ook: onderhoud, de bouw van een nieuw tijdelijk sprookje, de bouw van een nieuw hotel, en meer!

Het entreegebied

Binnen enkele jaren kun je in de Efteling overnachten. Tot die tijd is het gebied rondom dit nieuwe hotel een groot bouwterrein. Het gebied loopt vanaf het parkeerterrein tot vlak voor Symbolica.

Op de grote kant van het hoofdparkeerterrein wordt gewerkt aan een nieuwe sprinklerkelder. Deze kelder is inmiddels dichtgemaakt.

Vlak naast deze sprinklerkelder staat de hoofdentree van de Efteling, het Huis van de Vijf Zintuigen. Hier wordt gewerkt aan het rieten dak. Onder de overkapping wordt geschilderd.

De Pardoes Promenade lijkt verlegd te worden. De spoorwegovergang van de Stoomtrein komt dan dichter naast het Sprookjesbos te liggen. Ook staan er bouwhekken rondom de vis van Pinokkio. Zou de vijver van deze vis worden aangesloten op de sloten naast de Pardoes Promenade?

Het pad vanaf de Pardoes Promenade naar het Max & Moritzplein is op dit moment afgesloten. Er liggen veel leidingen en kabels.

Even verderop, vlak voor Polles Keuken, staat een nieuwe poort. Voorheen stond er een simpele houten poort, die alleen door medewerkers gebruikt werd. Nu staat er net zo’n poort als de andere poorten van de Pardoes Promenade. Ik vermoed dat je daar in de toekomst snel vanaf de Pardoes Promenade naar Droomvlucht kunt lopen, in plaats van dat je helemaal rondom Polles Keuken moet lopen. Aan dit (voor bezoekers) nieuwe pad ligt de verplaatste Soldatenpoort, die voorheen tussen de twee sprookjes Pinokkio en de Rode Schoentjes aan de linkerkant stond. Het zal niet meer mogelijk zijn om vanaf Droomvlucht via het Sprookjesbos naar het Dwarrelplein te lopen.

YouTube player
Update 4 van het entreegebied

Sprookjesbos

Tijd voor een rondje door het Sprookjesbos.

Bij de hoofdingang van het Sprookjesbos staat een nieuw bord, dat aangeeft dat er geen snelle doorgang naar de Pardoes Promenade is. De Soldatenpoort tussen het Kabouterdorp en Langnek is nog niet af. Ook het nieuwe pad is nog niet toegankelijk. Bij Pinokkio staan, zoals al eerder gezegd, grote hekken die de vis afschermen. Het Sprookjesbos oogt erg kaal rondom de vis.

De grootste veranderingen vind je bij het herautenplein. Vrouw Holle heeft op dit moment geen huisje, maar binnenkort wordt gestart met de herbouw. De put van Vrouw Holle is niet afgebroken, maar heeft een tijd lang geen beelden meer vertoond. Nu kun je weer het verhaal van Vrouw Holle bekijken op de bodem van de put.

YouTube player
Voor de herbouw van Vrouw Holle

Bij het kasteel van de stiefmoeder van Sneeuwwitje is ook iets veranderd: de spiegel heeft scherpere beelden. Ook is het geluid van het sprookje een klein beetje aangepast.

YouTube player

De poort waardoor je het Herautenplein verlaat, is sinds mijn vorige bezoek nog een dagje dicht geweest voor onderhoud. Ik zag zelf niet veel verandering.

Bij het Sprookjesbostheater speelt de Sprookjesboomshow, zonder de coronamaatregels van de afgelopen maanden. Jokie is weer te zien in het Reizenrijk, dus ik verwacht dat het bord binnenkort aangepast zal worden.

Richting het einde van het Sprookjesbos staat Kniezende Kniesoor. Volgens het abonnementhouderstijdschrift Wonder! is er gewerkt aan de techniek van Kniesoor, maar daar heb ik niets van gemerkt. Het grootste deel van de tijd stond hij te slapen, en de twee keren dat hij iets zei, waren dat dezelfde teksten die hij de afgelopen jaren heeft gezegd. Hij herkent (nog) niemand en spreekt nog geen andere talen.

Het Anton Pieckplein

Omdat de projectie in de put van Vrouw Holle weer werkt, wilde ik gaan kijken of dat ook geld voor andere projecties. Tijd dus om het Volk van Laaf te bezoeken!

Eerst liep ik langs de Marskramer.

Marskramer

Er ligt een nieuw tuintje bij de Marskramer. Vorig jaar lag er vooral een groot plein rondom deze winkel.

Tijdens mijn vorige bezoek was Zwaan Kleef Aan niet te zien. Het raampje was afgesloten met een houten plaat. Nu was het tafereeltje weer te zien. De drie automaten van het plein, de Kip met de gouden Eieren, de Gekroonde Eend en het Smidje, hebben helaas een prijsverhoging gehad. Alleen bij de Kip stond nog een bordje met de verkeerde prijs, maar daar komt snel verandering in. Het bordje is daar weggehaald. In het Efteling Museum staat het spelletje uit.

Volk van Laaf

Eens kijken hoe het dorpje van de Laven erbij ligt.

In dit leuke dorpje kom je als eerst langs het Lonkhuys. Dit huisje is al lange tijd in onderhoud, maar ik denk dat het einde in zicht komt. De steigers worden al afgebroken, en alleen een houten rand laat zien dat er nog gewerkt wordt. Daarnaast ontbreekt nog één van de trappen.

In het Loerhuys, op het hoofdplein van het Lavenlaar, staat een put. Omdat dit huisje tijdens de coronatijd werd gebruikt als verlengde wachtrij van de monorail, was het verhaal toen niet te beluisteren en te zien, maar nu kun je het verhaal weer bekijken in de put.

Efteling Wonderland

In de Wonder! stond ook wat het tijdelijke sprookje op de Speelweide zou worden: Efteling Wonderland. Een verwijzing naar het theefeest van Alice in Wonderland, waar bekende Eftelingbewoners te gast zullen zijn. Op dit moment is Efteling Wonderland nog in aanbouw, op 28 Maart zal het sprookje voor het eerst openen.

Ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat.

Overige werkzaamheden

Ook in de rest van het park werd gewerkt. Zo was in de Fata Morgana de projectie ook weer te zien. Joris en de Draak en de Vliegende Hollander zijn tijdelijk in onderhoud. De sleutel bij de schatkist op de Pardoes Promenade was een tijdje weg, maar is er nu weer, en de Pagode is in onderhoud.

Bekijk ook de video van het onderhoud aan de Pagode.

YouTube player

Helaas was het daarna alweer tijd om het park te verlaten.

Ga jij Efteling Wonderland bezoeken? Laat het weten in de reacties hieronder!

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *