Veel veranderingen! – Bezoek Efteling 15-07-2022

Vrijdag 15 juli 2022 ben ik weer naar de Efteling geweest voor de Zomeravonden. Bij binnenkomst viel al op dat er weer vorderingen waren bij het entreegebied. Ook was er veel onderhoud op andere plekken te zien.

Entreegebied

Aan de Parkeer Promenade, het lange pad vanaf de bushalte naar het Huis van de Vijf Zintuigen, lijken de nieuwe servicegebouwen bijna af te zijn. Hopelijk gaan ze snel open.

In het park liep je nog steeds tussen bouwhekken naar de Pardoes Promenade. De nieuwe route, langs Aquanura af, ziet er uit alsof het elk moment open kan gaan. De lantaarnpalen van het nieuwe pad vanaf het Huis van de Vijf Zintuigen naar Aquanura werken, maar de showverlichting aan de vernieuwde kant is nog niet af. Op de Pardoes Promenade zijn nieuwe vaandels gehangen.

Op het moment van schrijven is de nieuwe route geopend.

YouTube player
Werkzaamheden entreegebied

Op de parkplattegrond, die tegenwoordig op het vernieuwde stuk pad tussen de Pardoes Promenade en Fata Morgana staat, is de nieuwe route al te vinden.

Parkplattegrond Efteling 2022

Het Marerijk

We beginnen ons rondje in het Sprookjesbos.

Raponsje

De Toverkol bij Raponsje wilde niet meer klimmen. Ze hing de hele tijd stil.

In het Sprookjesbos wordt nog steeds gewerkt aan de herbouw van het huisje van Vrouw Holle. Dit staat aangegeven bij de tusseningang van het Sprookjesbos, de Soldatenpoort aan de Pardoes Promenade. Ik heb zelf weinig harde geluiden gehoord bij de bouwplaats.

Verschillende details op het huisje zijn geplaatst, net als de vormen van de gezichten rondom de deuren aan de putzijde. Een paar veranderingen tegenover het originele huisje: de deuren zijn hoger (vanwege regelgeving), en in de vensterbank onder de luikjes zijn gaten te vinden. Ik heb het vermoeden dat daar in de toekomst sneeuw uit gaat komen.

YouTube player
Herbouw Vrouw Holle

Aan de andere kant van het huisje is meer te zien.

Contactloos betalen bij Ezeltje Strekje

Ezeltje Strekje was weer in werking. Het contactloos betalen is netjes weggewerkt: het apparaat valt niet op. Er zijn vier lampjes, een schermpje en een logo te zien.

Ook was het Landhuis van Assepoester in onderhoud.

Landhuis van Assepoester in onderhoud

Wat hier gebeurt, is niet bekend gemaakt.

Na mijn wandeling door het Sprookjesbos ben ik via het Anton Pieckplein naar het Volk van Laaf gelopen.

Op het Anton Pieckplein was een bord en een boom weg.

Het Volk van Laaf is in onderhoud geweest. De Monorail was buiten gebruik, en grote delen van het dorp zijn opnieuw bestraat. Het grootste gedeelte van het Lavenlaar, en de monorail, was weer geopend. Het stukje bij de lachspiegels was nog dicht, maar bijna alle huisjes waren te bereiken.

De Bakkerij en natuurlijk het Lurk en Limoenhuys waren gesloten. Het grote waterrad bij Lal’s Brouwhuys stond aan de kant.

YouTube player
Onderhoud in het Volk van Laaf

Persoonlijk vind ik de nieuwe bestrating minder mooi dan de oude bestrating, maar het is waarschijnlijk wel beter voor rolstoelen, scootmobielen en kinderwagens.

Reizenrijk en Ruigrijk

Wat ook opviel in Marerijk, maar ook in alle andere rijken, was dat de oude Unoxverkooppunten zijn vernieuwd. De oude zijn weg, en er zijn nieuwe voor in de plaats gekomen.

Het verkooppunt in Marerijk heb ik niet gefotografeerd.

YouTube player
Unox verkooppunten in de Efteling

Ik ben ook een paar keer naar Efteling Wonderland geweest. De eerste keer zag ik de eigen show van de Maartse Haas voor het eerst. Hij is in paniek, want heel Wonderland moet opgeruimd zijn voor het grote feest.

YouTube player
Maartse Haas in Paniek!

En dat grote feest is om vier uur. Hetzelfde show als afgelopen maandag, maar nu met een aantal extra gasten: Pardoes, Ruiter Thomas van Raveleijn en Roodkapje.

YouTube player

In Reizenrijk werd duidelijk waar de houten paaltjes in de Wereld van Sindbad voor zijn, die we afgelopen bezoek ontdekten.

De Wereld van Sindbad

Er zijn op die plekken houten muurtjes verschenen. Het is namelijk niet de bedoeling om op de planten te staan (of je kinderwagen erin te parkeren).

Verderop, in Ruigrijk, ontbrak een lamp. Het gaat om een lamp in de buurt van Edna, de draak van Joris en de Draak.

Lamp Joris en de Draak

Vanuit Joris en de Draak loop je zo het Anderrijk in, waar al gelijk werkzaamheden te vinden waren.

Anderrijk

Achterin Anderrijk, tussen Joris en de Draak en de Piraña, is een stuk pad weggezaagd en teruggeplaatst. Ook staan er markeringen, net als aan de andere kant van de kanovijver.

Waarschijnlijk zijn dit werkzaamheden voor groots onderhoud aan Joris en de Draak en de Piraña, zoals te lezen is op de Geruchtenpagina.

De markeringen aan de kanovijver, naast Casa Caracol, zullen voor Danse Macabre zijn. Volgens sommige mensen loopt de route voor bouwverkeer voor Danse Macabre via een nieuw pad over de Kanovijver, maar ik denk dat bouwverkeer gewoon langs Fata Morgana en Max en Moritz naar het bouwterrein zal rijden.

Over Danse Macabre gesproken: Laatst heeft de Efteling een vergunningsaanvraag gedaan voor de bouw van een winkel en toiletgroep op de plek van het Seylend Fregat, waarschijnlijk in thema van Danse Macabre. Het Seylend Fregat zal dus binnenkort gesloopt worden.

Hoe de omgeving er op dit moment uit ziet, kun je ook zien in dit filmpje.

YouTube player
Het huidige Seylend Fregat

Net als afgelopen weken, heb ik verschillende parkupdates die ik niet op foto heb vastgelegd en te kort zijn voor een eigen video, samengevat in één filmpje.

YouTube player
Korte parkupdates 15-07-2022

Dit was het verslag van het parkbezoek op 15-07-2022. Wil jij op de hoogte blijven van alles? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief:

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *