Parkbezoek en Spooknacht! – Week 35

Ik ben deze week twee keer naar de Efteling geweest: één avondje, en tijdens de Spooknacht.

Avondje Efteling

We beginnen het rondje van 29 augustus 2022 in het Sprookjesbos. Ik hoorde akelig nieuws over het kasteel van Doornroosje, dus besloot ik om het met eigen ogen te bekijken.

Het kasteel bevat niet alleen Pieckse scheurtjes, maar ook echte. Het lijkt erop dat het kasteel aan het verzakken is.

Dat is ook goed te zien in deze video:

YouTube player
Doornroosje verzakt

Het volgende sprookje waar iets opgevallen was, is Pinokkio.

Koekoeksklok is weg

Bij Pinokkio is de koekoeksklok weggehaald. Daarnaast doen de watereffecten bij de monstervis het niet.

Verderop, bij Vrouw Holle, is langzaamaan steeds meer te zien. Nu zijn de emmer en mattenklopper teruggeplaatst.

Emmer en mattenklopper bij Vrouw Holle

Op het Herautenplein zag ik dat er weer water in de gracht van de Magische Klok staat.

Water in gracht Magische Klok

Toen ik het Sprookjesbos uit liep, op weg naar Ruigrijk, zag ik dat de bankjes rondom de Gelaarsde Kat weggehaald waren.

Bankjes Gelaarsde Kat weg

Eerst dacht ik dat hier verlichting in de grond zat, die de boom uitlichten. Een blik op Google Maps later, wist ik dat hier ooit tafeltjes en bankjes gestaan hebben. In de video met parkupdates is dit dus verkeerd ingevuld.

Draakje Lava heeft een lampionnetje

Lava, de draak waarop Joris door Ruigrijk heen vliegt, heeft nu een lampion vast. Zo is hij beter te zien in de donkere avonden.

De rest van de avond stond natuurlijk in het teken van het Spookslot. Ik was helaas te laat om een boek te kunnen kopen, maar toch wilde ik een kijkje nemen.

Het is nu goed te zien waar de bouwroute voor Danse Macabre gaat komen. Niet de logische route, via Fata Morgana en Max en Moritz, maar een route waarvoor ze een vijver moeten legen en heel wat bos moeten kappen. De bouwweg loopt vanaf de nieuwe poort tussen de Piraña en Joris en de Draak dóór de kanovijver, en vanaf daar door het stukje bos tussen de Gondoletta en het Seylend Fregat.

Rondom het Spookslot stonden zeer veel bomen met een blauwe stip. Deze bomen worden gekapt.

Nog één laatste keer Spookslot doen, voor het park dicht gaat…

Na deze voorstelling was het alweer tijd voor Aquanura in het donker, en weer naar huis te gaan.

Weinig licht bij het Theater

Bij het Efteling Theater is de infrastructuur aangepast. Er zijn nieuwe paden, en nieuwe perken. Helaas zijn de grenzen in het donker niet goed zichtbaar, waardoor de grote stroom mensen na Aquanura dwars door de tuinen heen loopt. Hier zal dus niet snel iets groeien!

Op de bouwschutting op het parkeerterrein zijn nieuwe afbeeldingen te vinden. De Efteling laat zo weten dat ze nog mensen zoeken voor bepaalde vacatures.

Veel van de updates van deze week zijn terug te vinden in deze video:

YouTube player
Parkupdates

Later in de week was het alweer tijd om terug te gaan: de Spooknacht!

Spooknacht

In het afscheidsweekend van het Spookslot heeft de Efteling een wedstrijd georganiseerd, waarmee je kaartjes kon winnen voor de Spooknacht: een korte, spannende wandeling door een deel van de Efteling, met afsluitend een bezoekje aan het Spookslot.

Ik heb natuurlijk meegedaan met de wedstrijd van de Efteling, waarmee je kaartjes kon winnen. Helaas heb ik niet gewonnen, en andere mensen in mijn omgeving ook niet. Gelukkig kreeg ik een uitnodiging om met een groepje X-ers mee te mogen, waardoor ik er tóch bij kon zijn (Hartelijk dank daarvoor)!

Rond half zes stapten we de poort door. Het park was prachtig verlicht, en er speelde overal spannende muziek uit het Spookslot en andere attracties. Af en toe hoorde je zelfs andere Eftelingbewoners!

Bij de tijdelijke versie van het Dwarrelplein stonden steltlopers, bij Symbolica vond je een violiste en op het Heksenpad liepen meerdere monniken met kaarsjes rond. Op het plein voor het Spookslot kon je op de foto, en waren de Winterse Illusies van 2011-2012 tot en met 2014-2015 weer even terug.

We mochten helaas niet een tweede rondje Spookslot doen: we hadden de allerlaatste voorstelling van de Spooknacht. Toen we buiten kwamen, was het alweer licht.

Hierdoor waren wel de werkzaamheden rondom het Spookslot goed te zien: veel bomen waren al weggehaald. Bij het Seylend Fregat werden speciale krantjes van de Efteling Courant uitgedeeld, en kon je nog een zak popcorn en een drankje kiezen om mee naar huis te nemen. Voor het Seylend Fregat was het natuurlijk ook het laatste weekend, al is er niet veel aandacht voor geweest.

De Spooknacht was enorm sfeervol, en ik ben blij dat ik het niet heb hoeven missen. Toch hoop ik dat er niet nóg een afscheid komt in de komende jaren…

Loop met ons mee tijdens de Spooknacht, door deze video te bekijken:

YouTube player
Spooknacht

Wil je op de hoogte blijven van deze updates? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *