Bäckerei Krümel: Mijn review!

Op 1 t/m 3 december mochten abonnementhouders van de Efteling een kijkje nemen bij Bäckerei Krümel, de nieuwe bakkerij tegenover Max & Moritz. Op 4 december is de officiële opening, en mag iedereen de bakkerij binnen.

Tijdens de abonnementhouderspreview mochten helaas geen foto’s of filmpjes gemaakt worden. Daarom vind je in dit artikel bijna geen beeldmateriaal.

Geen beeldopnames tijdens de preview

Het gebouw

Bäckerei Krümel is te vinden op het Max & Moritz Plein, vlakbij Frau Boltes Küche. Het is een vrij groot gebouw, maar tegelijk ook het mooiste gebouw van het plein. Aan de voorkant en linkerkant is zitgelegenheid gemaakt. De voorzijde van het gebouw is de plaats waar de oven geplaatst is. Daar zie je ook de schoorsteen waar Max & Moritz de bakkerij binnen zijn gegaan, en een uithangbord met een bakker die brood in de oven stopt.

Aan de rechterkant zie je een spoor van witte handjes, een touw en een ladder. Zo zijn Max en Moritz het dak op geklommen, en de schoorsteen ingegaan.

De binnenkant

Wanneer je het gebouw betreed, kom je eerst in een grote hal. Hier staat het eten en drinken uitgestald: recht voor je zie je eerst een aantal artikelen om mee naar huis te nemen, en links daarvan verschillende gerechten. Achter je, links van de deur, staat het drinken. Als je de oven in kijkt, zie je een touw, waarmee Max en Moritz het gebouw binnen gegaan zijn. Boven de balie staan twee grote broden in de vorm van Max en Moritz. Het is duidelijk dat ze zichzelf eruit gegeten hebben.

Links is de kassa, met daarbij ook de machines waarmee warme dranken gemaakt worden. Vanuit de kassa’s kun je linksaf, de eetzaal in, maar ook rechtsaf. Daar is het grootste gedeelte van de eetzaal. Er is plaats genoeg voor 125 personen.

De hele bakkerij is uitgebreid gethematiseerd met allerlei bakkerijspullen, muurschilderingen en er zijn 25 koekpoppetjes te vinden. Hierdoor blijf je om je heen kijken. Als je goed kijkt, zie je ook verschillende verwijzingen naar de rest van de Efteling. Zo zijn er bakvormen in de vorm van de Ganzenhoedster en andere beeldjes van het park.

Bäckerei Krümel heeft zelfs toiletten, wat hard nodig is op dit plein. Jammer genoeg zijn het er niet zo veel: voor mannen één hokje en één urinoir. Ik heb geen idee of het bij de damestoiletten beter is. Het toilet is wel mooi gethematiseerd, en doet denken aan Polles Keuken en Raveleijn.

In de bakkerij speelt rustige muziek, met af en toe het bekende melodietje van Max en Moritz. Het is niet zo chaotisch als bij Frau Boltes Küche, waar kippen door de muziek heen kakelen.

Bij Bäckerei Krümel liep tijdens de preview ook de Bakker Krümel zelf rond. Hij was benieuwd wat iedereen van zijn baksels vind, en vond het jammer dat Max en Moritz veel kattenkwaad uit haalden. Hij vertelde dat ze zelfs met de verlichting gespeeld hebben. Als je de lamp bij de uitgang aan- of uit zet, dan knippert de verlichting even en hoor je Max en Moritz lachen. Dit soort grapjes vind ik altijd wel leuk.

Conclusie

Bäckerei Krümel is het beste horecapunt van de afgelopen jaren. Het is erg mooi en sfeervol binnen. Hoe het plein er uiteindelijk uit gaat zien is nog even afwachten, want de bouwhekken staan nog om het pand, maar het kan alleen maar beter worden met Bäckerei Krümel.

En het eten? Smaken verschillen, dus kom gewoon zelf een keer proeven. Ik heb alleen wat voor thuis meegenomen, en dus niet bij de bakkerij zelf gegeten, en als ik iets lekker vind, wil niet zeggen dat anderen het lekker vinden.

Ga jij binnenkort een kijkje nemen bij Bäckerei Krümel? Laat dat dan in de reacties weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *