De Efteling tijdens de Coronatijd!

De Efteling is, ondanks de aanwezigheid van Corona in Europa, geopend. Deze opening hangt wel samen met verschillende maatregelen, om een bezoekje aan het park zo veilig mogelijk te maken. Hierdoor is een dagje Efteling niet zoals je misschien gewend bent.

Voor aankomst

Voordat je naar het park rijd, moet je gereserveerd hebben. Dit kan via de website van de Efteling. Er zijn verschillende tijdsloten, om ervoor te zorgen dat niet iedereen tegelijk aan de poort staat. Het eerste tijdslot begint drie kwartier voor openingstijd. Een beperkt deel van het park is dan al geopend. Er zijn verschillende soorten tijdsloten, die naast elkaar bestaan. Er zijn tijdsloten voor dagjesbezoekers, voor verblijfsgasten en voor abonnementhouders. De abonnementhouders hebben zelfs twee soorten tijdsloten: last minute en lange termijn. 

Bij aankomst

Wanneer je de Parkeer Promenade oploopt, zie je al snel de eerste rood-witte lijnen. Het is de bedoeling dat elk gezelschap op de witte zones blijft, en de rode zones vrij houd. Zo wordt automatisch de juiste afstand bewaard. Dit wordt via de omroepinstallatie bekend gemaakt. Bij de poort voor het Huis van de Vijf Zintuigen staan gastheren en gastvrouwen van de Efteling klaar om mensen naar de kaartcontrole te sturen, of tegen te houden als het daar te druk wordt. De linkerrij wordt meestal naar het Huis van de Vijf Zintuigen gestuurd. Daar zijn meerdere kaartcontroles geopend. De rechterrij wordt soms naar het plein naast het Huis van de Vijf Zintuigen gestuurd. Daar staan tijdelijk extra kaartcontroles. Op verschillende schermen staat uitleg over de rode en witte zones. Daarnaast staan er een aantal vragen. Wanneer uit die vragen blijkt dat je mogelijk corona hebt, mag je het park niet in. Dit wordt bij de kaartcontrole ook gevraagd. De mensen die een tijdvak vóór openingstijd gereserveerd hebben, kunnen nu in het park bij verschillende horecapunten terecht, en een deel van het park bezoeken. Het gaat om het Dwarrelplein, de Pardoes Promenade en Hartenhof, het plein bij Symbolica. 

Attracties

Bijna alle attracties zijn geopend, hoewel sommige attracties aanpassingen hebben gekregen. Zo zijn er veel attracties waar spatschermen tussen de voertuigen zijn geplaatst. De wachtrijen van de attracties zijn veilig gemaakt op twee manieren: door het plaatsen van spatschermen in de zigzagrijen, en door het verlengen van de meandering. Bij Carnaval Festival is de wachtrij bijvoorbeeld verlengd over het plein voor de attractie, en het parkeerterrein achter de gebruikelijke wachtruimte. De Droomvlucht maakt bij drukte gebruik van de oude wachtrij, die achter de grote deur aan het begin van de wachtrij te vinden is. Een aantal attracties werken met een voorshow. Bij Symbolica is de voorshow geschrapt, en nu in gebruik als een doorlopende wachtrij. Bij Fabula is er nog steeds een voorshow, maar in de hal waar de voorshow te zien is, staan nu vakken met nummers. Deze nummers komen overeen met de zitplaatsen in de hoofdshow. Voor het instappen krijgt ieder gezelschap een plaats aangewezen. De verschillende attracties hebben nu een nummer staan bij elke rij. Bij elke attractie is het zo dat elk gezelschap een eigen voertuig heeft, en ver van andere gezelschappen geplaatst wordt. In de meeste gevallen zijn er rijen afgesloten, bij andere attracties worden er lege voertuigen tussen de gezelschappen gehouden of is er van zichzelf al genoeg afstand. Vanwege de maatregelen zijn deze winter de schaatsbaan en de langlaufbaan niet in gebruik. 

Horeca

De horeca is beperkt geopend. Het is vanwege de landelijke wetgeving alleen toegestaan om de restaurants te gebruiken als take-away-locaties. Bij Polles Keuken mag je bijvoorbeeld niet binnen of op het terras dineren, maar kun je pannenkoeken bestellen om elders in het park op te eten. Een aantal horecapunten hebben de mogelijkheid om via de Efteling app een bestelling te plaatsen. Hierdoor hoef je niet in de rij te staan, en kun je direct de bestelling ophalen bij een uitgiftepunt. Hiervoor zijn beeldschermen geplaatst waar de je kunt zien welke bestellingen op dit moment gemaakt worden, en welke bestellingen al gereed zijn. De meeste horecapunten hebben een wachtrij, die door de bekende roodwitte lijnen te herkennen zijn. Zo is er een doorstroom: rij, bestellen/afhalen, en het verlaten van het horecapunt. Een aantal restaurants zijn helemaal gesloten. Omdat alle binnenruimtes en terrassen gesloten zijn, heeft de Efteling op veel pleinen, velden en paden extra zitgelegenheid gecreëerd, waaronder een aantal onder een overkapping. Hierbij wordt rekening gehouden met de anderhalve meter afstand. Daarnaast is het niet toegestaan om met meer dan vier mensen aan één tafel te zitten. 

Winkels

Ook de winkels zijn gewoon geopend. Bij elke winkel staan rode en witte lijnen, en bij de ingang van de winkels staat een gastheer of gastvrouw. De winkels hebben een maximaal aantal bezoekers. Zijn er meer bezoekers, dan moeten mensen buiten blijven wachten. Bij het betreden van een winkel krijgt elke gast een winkelmand. Zo wordt bijgehouden of het maximaal aantal gasten bereikt is. Winkels die normaal gesproken meerdere in- en uitgangen hebben, hebben nu slechts één in- en uitgang. Het gaat hier bijvoorbeeld om Efteldingen en de Marskramer. Bij winkels die aan de uitgang van een attractie liggen, zoals bij de Fata Morgana, is het mogelijk om de winkel te vermijden. Om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt, is het mogelijk om via de Efteling App souvenirs te bestellen en af te halen bij de garderobe op het Dwarrelplein. Ook staan op verschillende pleinen extra karren waar souvenirs gekocht kunnen worden.

Entertainment

Er is op dit moment een aangepast entertainmentprogramma. In de ochtend staan verschillende figuren op het balkon van het Huis van de Vijf zintuigen om de gasten te begroeten. 

Het Sprookjesbostheater is nu niet alleen in gebruik voor de Sprookjesboomshow, maar ook voor de shows van Jokie of Jet en de Sprookjessprokkelaar. In het theater is wederom met rode en witte zones aangegeven waar de bezoeker mag zitten. Een gastheer of gastvrouw wijst elk gezelschap een plek aan. 

Dit systeem is ook in gebruik bij Raveleijn. Raveleijn heeft een aangepaste show, die gezien kan worden als een voorshow voor de gewone show. Deze show is korter dan gebruikelijk en heeft een andere verhaallijn. Voor Raveleijn moet een plaats gereserveerd worden via de Efteling App, om drukte te voorkomen. Het Sprookjesbostheater en Raveleijn hebben beiden een wachtrij met de bekende roodwitte lijnen. 

Ten slotte Aquanura. Bij Aquanura is meer dan genoeg ruimte voor iedereen. Op de vier vlonders staat met rode en witte zones aangegeven waar elk gezelschap mag staan. Iedereen mag zelf bepalen in welk vak, vol is vol. Op sommige vlonders is ruimte voor twee rijen kijkers achter elkaar, op andere vlonders is zelfs ruimte voor negen rijen. Voor aanvang wordt omgeroepen om tijdens de show te blijven staan, en afstand te houden tot andere gezelschappen.

YouTube player

De Efteling doet er alles aan om deze bizarre tijd te overleven, maar rekent erop dat bezoekers hun gezond verstand gebruiken. Op deze manier blijft een bezoek aan de Efteling zo veilig mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *