Het Efteling Fieldlab Experiment: Mijn ervaring!

Begin april 2021 werd bekend gemaakt dat verschillende locaties, waaronder de Efteling, open zouden gaan voor een Fieldlab Experiment. In het geval van de Efteling zou het park open mogen op 24 april 2021, voor 8.000 gasten.

De aankondiging van het experiment

De Efteling heeft besloten om de trouwste bezoekers uit te nodigen voor dit experiment. Dat zijn natuurlijk de abonnementhouders. Deze grote groep gasten is al bekend met de maatregelen van afgelopen jaar, kent het park en heeft het park tijdens de sluiting gesteund. Daarnaast mogen de verblijfsgasten voor deze bijzondere dag reserveren.

Ik ben al langer bekend met de Efteling, en de werkwijze rondom dit soort speciale ‘evenementen’. De vorige keer dat het park open ging voor abonnementhouders, was er een grote stormloop op reserveringen. Het systeem lag urenlang plat, en de meeste mensen kregen te zien dat ze urenlang in de virtuele rij moesten staan om een kans te maken op een reservering. Er waren vele storingen. Kortom: Het was een chaos!

Dit keer wilde ik beter voorbereid zijn. Abonnementhouders mogen drie parkreserveringen hebben: één last minute (vandaag of morgen, tijdelijk niet beschikbaar), en twee voor de langere termijn. Voor het Fieldlab Experiment heb je één vrije reservering nodig. De andere reservering heb ik gebruikt voor de eerstvolgende dag dat het park ‘gewoon’ geopend hoopt te zijn, 28 april 2021.

Alvast een eerste reservering

Op maandag 19 april zou de reservering voor het Fieldlab Experiment openen. Met mijn ervaringen van de vorige keer, besloot ik om vrijdag 16 april al te reserveren voor 28 april, en één reservering vrij te houden voor 24 april. Dit ging gedeeltelijk volgens planning: er liep heel wat mis, dus het is maar goed dat ik eerder ben begonnen met reserveren!

Mijn eerste reservering ging niet goed: ik had tijdens de sluiting regelmatig reserveringen gedaan om steeds op de eerst mogelijke dag het park te bezoeken, maar deze reserveringen zijn niet goed verwijderd toen het park tóch dicht bleef. Helaas kon ik deze reserveringen niet zelf verwijderen, want ze verschenen niet op mijn persoonlijke account van de Eftelingsite. Ik heb hiervan een melding gemaakt bij de Efteling, en al snel werd het probleem opgelost.

Het volgende probleem kwam al snel: Bij het reserveren verscheen een pagina met code. Door op de terugknop te klikken, kon ik verder met het kiezen van een datum, maar daarna moest ik het aantal mensen opgeven. Dit hoorde echter al eerder geregistreerd te zijn, want in de eerste stap moet je de abonnementsnummers invullen. Daarna kreeg ik te zien dat het reserveren gelukt was: ik kreeg een mail en in de Efteling App kwam te staan dat ik een reservering had. Helaas was de reservering dubbel aangemaakt, waardoor ik geen vrije reservering meer over had voor het Fieldlab Experiment.

Ik heb dus wéér contact opgenomen met de Efteling, en deze ervaringen doorgegeven. De Efteling heeft het snel opgepakt, en vroeg of de huidige reserveringen geannuleerd mochten worden. Ik vertelde dat dat mocht, maar dat ik wel graag een reservering wilde plaatsen op 19 april, vanwege het Fieldlab Experiment.

Op zondag 18 april kreeg ik weer een nieuw mailtje: Het probleem was opgelost, en ik kon verder met reserveren. Dat heb ik gedaan, en dit keer lukte het!

De tweede reservering

19 April brak aan: de dag waarop gereserveerd kon worden voor het Fieldlab Experiment. Gelijk na het opstaan keek ik of de reserveringssite al geopend was, maar helaas, dat was nog niet zo. Na een paar uur keek ik nogmaals, en toen bleek dat er al een voorportaal geopend was. De abonnementhouders die er vroeg bij waren, kwamen hier terecht. Op deze pagina stond dat de wachtrij van de inschrijving vóór twaalf uur ’s middags zou openen, maar er stond niet bij hoe laat precies. De wachtenden zouden op dat moment in één keer in die wachtrij gezet worden, op willekeurige plekken.

Niet lang voor twaalf uur was de wachtrij geopend. Er waren een paar honderd mensen voor mij aan de beurt, en dat zou een half uurtje duren. Mijn hoop op een plekje nam toe, want er waren 8.000 plaatsen, maar er zijn natuurlijk ook gezinnen die samen naar het park willen. Gelukkig verliep de wachtrij een heel stuk sneller dan het aangegeven halfuur.

Ik werd automatisch doorgezet naar de reserveringspagina, waar ik vijftien minuten de tijd had om mezelf in te schrijven. Ik had geluk: er was nog genoeg plek in het eerste tijdvak! Na het inschrijven kreeg ik een mail toegestuurd, met het reserveringsbewijs. Dit bewijs moet iedere abonnementhouder laten zien bij de ingang van het park, samen met het abonnement en het testbewijs. Ook stond er in de mail een QR-code, waarmee de Close-app geïnstalleerd kon worden.

De Close-app

De Close-app is bedoeld om de tests mee te regelen. Ik moest me inschrijven in de app, door mijn naam en geboortedatum in te voeren. Ook vroeg de app of ik akkoord ga met de regels rondom het Fieldlab Experiment. Natuurlijk ga ik ermee akkoord, anders had het geen zin om me in te schrijven. Vervolgens verscheen een melding dat uiterlijk 20 april bekend zou worden waar de test gedaan zou worden. Op die datum werd ook het ticket beschikbaar.

Annulering…

Op 21 april stuurde de Efteling een naar bericht rond via de Close-app, mail en sociale media: het Fieldlab Experiment gaat niet door. Het park geeft aan dat er niet genoeg aanmeldingen zijn, en dat ze hopen op 11 mei weer open te kunnen.

Ik heb dus maar gelijk gereserveerd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *