Een dagje Robotland! – 30-04-2023

Op 30 april 2023 zijn we een dagje naar Robotland in het Belgische Essen geweest. We wisten dat het een leuk parkje is, omdat we al eerder naar Robotland gegaan zijn. Dat was een jaar eerder: in 2022. Hoe zou het park er dit keer bij liggen? En is er iets veranderd?

In deze video zie je ons eerste dagje in Robotland.

YouTube player
Video Robotland 2022

De weg naar Robotland

Voordat we vertrokken, hebben we thuis tickets gekocht en een datum gereserveerd. Hierbij konden we gelijk zien of het druk zou worden, want op de site stond aangegeven hoeveel reserveringen er nog vrij waren. We kozen dus een dag uit, waarop we weinig drukte verwachten.

We tikten het adres in op ons navigatiesysteem, en vertrokken. We zouden ongeveer een half uur later aankomen, volgens het navigatiesysteem, maar helaas: er was een evenement. In de omgeving van Robotland waren meerdere wegen afgezet vanwege een wielrenwedstrijd. Met een korte omweg kwamen we iets later dan gepland aan.

De entree

Op het parkeerterrein was nog genoeg plek, dus we kozen een plekje dichtbij de ingang. Een Iron Man-achtige robot verwelkomde ons al. Toen we het gebouw, een opgeknapte treinremise, binnenkwamen, zagen we al iets nieuws. We moesten niet rechtdoor lopen, maar naar links: een ‘lift’ in. Op de knoppen van de lift stond dat we naar de vijfde verdieping moesten. Ondertussen konden we zien hoe we omhoog gingen: op elke verdieping zagen we een ander tijdperk, met andere technieken. Op de ‘vijfde’ verdieping mochten we eruit.

De rest van de entree was gelijk gebleven: een medewerker verwelkomde ons en verwees ons naar het restaurant, waar de kaarten gecontroleerd werden. Hier kregen we ook onze polsbandjes, waarmee de entreepoortjes van het park geopend konden worden. Ook kun je de polsbandjes gebruiken om gratis water bij de bar-robot te halen.

Niet dat je gelijk na het omdoen van de polsbandjes het park binnen mag: je moet eerst een film bekijken over de veiligheidsvoorschriften. Na de film kregen we een vijftal vragen over de film, waarna we eindelijk het park in mochten.

Het binnengedeelte

Het binnengedeelte van Robotland is duidelijk ooit voor treinen bedoeld geweest. Het bestaat uit een lager gelegen middendeel, en links en rechts een hoger deel. Het restaurant en het winkeltje liggen buiten het park. Net zoals tijdens ons eerste bezoek, besloten we te beginnen met het middendeel. Veel robots en technieken die daar stonden, hebben we al eerder gezien, maar in dit deel van het park was ook het grootste nieuwtje te vinden…

Een KUKA Coaster! Deze attractie was niet de hele dag geopend, al had ik het idee dat er niet goed aan de openingstijden gehouden werd. We konden er na sluitingstijd van de attractie alsnog in. Ook heeft de Robocoaster een storing gehad na sluitingstijd van de attractie. Toen de storing opgelost werd, ging hij weer open, ook al was de attractie officieel gesloten.

Verder waren veel dingen hetzelfde als tijdens ons eerste bezoek (bekijk daarvoor de video), zoals de vliegtuigsimulator, de machine om papieren vliegtuigjes af te schieten, voetbalspelletjes, eendjes vissen met een robotarm, en projectietechnieken. Ook de buizenpost en de havenkraan waren onveranderd. We misten wel de heftrucks die ooit achteraan stonden, maar we kwamen er later achter dat deze gewoon verplaatst zijn.

Het buitengedeelte

Natuurlijk is er ook een gedeelte van Robotland buiten. De écht grote machines zijn hier te vinden. Er staat een treinsimulator en verschillende werktuigen zoals graafmachines die je mag besturen. Je kunt er darten met een hijskraan, of een boom een high five geven met een hoogwerker. Er staan verschillende skelters, er is een speeltuin en je kunt segways uitproberen. De genoemde heftrucks staan nu ook buiten.

Eén keer per dag kun je meerijden met een hovercraft. Dit is best populair, en er staat altijd een rij voor. Toch was er tijd genoeg voor iedereen om een kort rondje mee te rijden.

Wat we jammer vonden aan het buitengedeelte, is dat het tegenwoordig niet meer mogelijk is om kinderen met de bobcat te laten rijden. Dat kon vorig jaar nog wel, maar is nu vervangen door een rit met een gek autootje. De bobcat schijnt defect te zijn…

Ons oordeel

Robotland is een leuk, leerzaam parkje, vlak over de grens. Er is genoeg te doen om je uren te vermaken, voor zowel jongens als meisjes. Alles is gericht op kinderen, en er staat overal uitleg bij. Als je ergens vragen over hebt, kun je die vragen altijd stellen aan de medewerkers. Ook liggen de benodigde veiligheidsattributen klaar, zoals helmen en veiligheidsschoenen. Ook de speurtocht die bij de ingang aangegeven staat is leuk, en bij inlevering van het formulier lag er een leuke verrassing klaar. Leuker dan wij hadden verwacht, zelfs.

Ben jij weleens in Robotland geweest? Of heb jij een andere verborgen parel die je wilt delen? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *