Virtuele wachtrij

Meest recente update: 04-11-2022

Wat is de Virtuele Wachtrij?

De Efteling staat bekend om de wachtrijen. Wachtrijen, waarvan de Efteling probeert om de tijd zo kort mogelijk te houden. Dat doen ze op verschillende manieren. Een aantal manieren zijn:

  • Het spreiden van bezoekers via de Efteling App
  • Het spreiden van bezoekers via de wachttijdenborden
  • Vroege toegang voor verblijfsgasten
  • Single Riders wachtrijen

Eén van de nieuwste manieren om de wachttijd van attracties zo kort mogelijk te houden, is de Virtuele Wachtrij. Dit is een soort digitale wachtrij: je wacht nog op de traditionele manier, maar hoeft niet meer in een lange rij te staan. In plaats daarvan kun je rondlopen, of ergens gaan zitten.

Omdat de Efteling weet hoeveel mensen er in een attractie kunnen, is het eenvoudig om uit te rekenen hoelang de wachtrij is. Het maakt daarvoor niet uit of de mensen in een rij staan, of elders wachten. Doordat de wachttijd bij de Efteling bekend is, kan de Efteling een seintje geven zodra je aan de beurt bent. Zo kan iedereen op een eerlijke manier de attractie beleven, zonder fysiek in de wachtrij te hoeven staan.

De geschiedenis van de Virtuele Wachtrij

De Virtuele Wachtrij is een nieuw systeem om de wachttijd kort te houden. Het is nog niet definitief in gebruik genomen, maar heeft al wel twee tests gehad.

De eerste attractie met een virtuele wachtrij was de monorail van het Volk van Laaf. Een uitgebreid artikel over die test vind je hier. De test bij de monorail was in augustus 2021.

Daarna werd getest bij de Oude Tufferbaan in het Ruigrijk. Dat was in februari 2022. Beide attracties hebben nu geen virtuele wachtrij meer, maar alleen de normale wachtrij.

In november 2022 wordt gestart met de derde proefperiode: ditmaal bij Carnaval Festival.

Hoe werkt de Virtuele Wachtrij?

Als je in de Efteling bent, loop je naar de attractie die met een virtuele wachtrij werkt. Als je daar in de buurt bent, kun je jezelf op drie manieren aanmelden voor de attractie:

  • Via de Efteling App
  • Via de QR-codes bij de entree van de attractie
  • Via de ticketautomaten bij de entree van de attractie

Het is dus ook mogelijk om de attractie te bezoeken zonder smartphone.

Tijdens het aanmelden zie je de wachttijd. Dit is de tijd die je in de rest van het park kunt besteden. Vijf minuten voor het einde van de wachttijd, kun je via de Efteling App een melding krijgen.

Aan het eind van de wachttijd loop je terug naar de attractie. In de app komt dan een barcode in beeld, of je hebt al een barcode via het ticket. Met deze code kun je het poortje van de wachtrij openen, en aansluiten in de wachtrij. Vanaf dat moment duurt het nog ongeveer vijf minuten, tot je in de attractie zit.

Wanneer werkt de Virtuele Wachtrij?

De Virtuele Wachtrij van Carnaval Festival is vanaf 14 november 2022 tot en met 28 april 2023 in gebruik. Als het rustig is, wordt de Virtuele Wachtrij uitgezet. Je kunt in dat geval gewoon aansluiten in de rij.