Entertainment & Evenementen

De Efteling heeft een aantal shows. Op deze pagina zie je welke shows er op dit moment in én buiten het park te zien zijn. Daarnaast kun je hier zien welke evenementen de Efteling kent.

Entertainment in de Efteling

In de Efteling is altijd veel entertainment te zien. Op dit moment zijn dat:

 • Aquanura
 • Bakker Krümel & Frau Schmetterling
 • De Charlatans
 • Jokie & Jet
 • Ontmoet & Begroet
 • Raveleijn
 • Sprookjesboomshow
 • Sprookjessprokkelaar

Er zijn nu dus 5 shows te zien in de Efteling, en je kunt Eftelingfiguren ontmoeten en begroeten.

Aquanura

Aan het einde van elke dag is de watershow Aquanura te zien. Deze show speelt in de vijver naast het Efteling Theater. Er zijn verschillende voorstellingen. In de Efteling App en op de schermen naast de vijver, op de Pardoes Promenade en op het Droomvluchtplein zie je welke voorstelling er speelt, en hoe laat dat is.

Bakker Krümel & Frau Schmetterling

Op het Max & Moritz Plein vind je elke dag Bakker Krümel (van Bäckerei Krümel) en Frau Schmetterling (de moeder van Max & Moritz).

De Charlatans

Tegenover de Piraña vertellen Otto en Virginie Charlatan hun verhaal, dat verbonden lijkt te zijn met de nieuwe attractie: Danse Macabre!

Jokie en Jet

Jokie en Jet zijn normaal gesproken te zien in op het plein voor Carnaval Festival, maar vanwege de coronamaatregelen zijn ze verhuisd naar het Sprookjesbostheater. De tijden van Jokie en Jet zijn te vinden op de schermen op de Pardoes Promenade, het Droomvluchtplein en bij de spoorwegovergang op het Dwarrelplein, en natuurlijk in de Efteling App.

Jokie en Jet willen graag liedjes zingen, maar ze weten nog niet precies welke. Jokie heeft twee andere liedjes bedacht dan Jet. Samen besluiten ze om spelletjes te doen, en zo te kiezen welke liedjes ze gaan zingen.

Bekijk de show op mijn YouTubekanaal:

YouTube player
Jokie en Jet in het Sprookjesbos

Ontmoet & Begroet

Je kunt verschillende figuren ontmoeten in de Efteling.

 • Pardoes of Pardijn
 • Verschillende Eftelingbewoners

Pardoes & Pardijn

In de ochtend vind je Pardoes en Pardijn op de Pardoes Promenade, bij Polles Keuken. Hij staat klaar om met je op de foto te gaan.

Eftelingbewoners

In de ochtend staan in de kiosk op het Theaterplein verschillende Eftelingbewoners op je te wachten. Je kunt hier op de foto met hulp van een Eftelingfotograaf, of gewoon met je eigen camera.

Raveleijn

De parkshow Raveleijn is een aantal keer per dag te zien in Marerijk. Sinds 2022 speelt er een nieuwe show, die een combinatie is van de show die voor corona (2019) en tijdens corona (2021) te zien was. De show duurt ongeveer 25 minuten, en heeft een korte voorshow.

De tijden van Raveleijn staan in de Efteling App, en op de schermen bij de Aquanuravijver, op de Pardoes Promenade en op het Droomvluchtplein. Op dit moment is een Boarding Pass niet nodig om Raveleijn te bezoeken.

Het verhaal van Raveleijn gaat over vijf kinderen die naar de magische stad Raveleijn worden gehaald. De namen van deze kinderen zijn Thomas, Maurits, Emma, Lisa en Joost. Daar aangekomen veranderen ze in vijf Ruyters, die Raveleijn zullen redden.

In de huidige show zie je de Ruiters voor de eerste keer in Raveleijn aankomen. Halina verwelkomt de Vijf Helden en stelt ze voor aan gildemeesters Erick en Reneé, die de Vijf zullen trainen in zwaardvechten en paardrijden. Daarna krijgen ze hun magische wapens. Helaas daagt Joost de slechte graaf Olaf uit, en moeten ze tegen hem en zijn mechanische draak Draconicon vechten.

De show is te zien op mijn YouTubekanaal:

YouTube player
Raveleijn

Sprookjesboomshow

Deze show is te zien in het Sprookjesbostheater. Ko Kabouter is jarig, maar iedereen lijkt het vergeten te zijn. Of niet?

De Sprookjesboomshow duurt ongeveer 30 minuten.

YouTube player
De Sprookjesboomshow

Shows buiten de Efteling

Drie shows van de Efteling zijn niet in het park te zien. Voor deze shows moet je een apart kaartje kopen. Twee voorstellingen reizen door het park, de derde is alleen naast het park te zien. De shows zijn:

 • Caro
 • De Grote Efteling Koekoek Show
 • Jokie & Jet, Reizen is een Feestje

Caro

In het Efteling Theater is op dit moment de show Caro te zien. Deze voorstelling gaat over de carrousel van het leven. Het podium is één grote draaimolen, waar het publiek omheen zit. In Caro volg je het leven van Oscar, van jong tot oud.

Caro is een show die bedoeld is voor een internationaal publiek. Dit betekent dat er weinig in gesproken wordt. Het verhaal wordt duidelijk gemaakt door middel van dans en acrobatiek.

Caro is te zien in het Efteling Theater, maar hoort niet bij het park. Op dagen dat Caro speelt, is het plein voor het theater afgezet, waardoor gasten van de show niet naar het theater (of andersom) kunnen zonder ticket. Soms is het mogelijk om na afloop van Caro naar Aquanura te gaan.

In het Efteling Theater zijn parkeerkaarten met korting te koop.

De Grote Efteling Koekoek Show

De Grote Efteling Koekoek Show speelt tot en met 21 mei 2022 in theaters in het hele land. In deze voorstelling wordt je uitgenodigd door de directeur van de Efteling om een kijkje achter de schermen te nemen. Zal alles goed gaan?

Jokie & Jet, Reizen is een Feestje

Jokie krijgt een verjaardagskado van Jet: een wereldreis in hun luchtballon. In elk land krijgt Jokie een kado van Jet, maar passen de kado’s in de luchtballon?

De show is te zien tot en met juni 2022 in theaters in het hele land, en duurt ongeveer 50 minuten. In deze show worden veel liedjes gezongen, waaronder Hieperdepiep, Jokiedokie en Spelen in de Speeltuin.

Evenementen in de Efteling

Op dit moment gaan de meeste evenementen van de Efteling niet door, vanwege corona. Toch zijn er twee evenementen aangekondigd: de Winter Efteling en het Oud & Nieuw Feest.

Oud & Nieuw Feest

Op Oudjaarsavond viert de Efteling het Oud & Nieuw Feest. Het park sluit het jaar af met een spectaculaire vuurwerkshow!

Winter Efteling

Tijdens de Winter Efteling is het park helemaal winters aangekleed, en kun je genieten van warme vreugdevuren en een prachtig verlicht park.