Vervoer & Routebeschrijving

Meest recente update: 14-11-2022

Je kunt op verschillende manieren naar de Efteling: met het OV, op de fiets en met de auto. Op deze pagina lees je er alles over. Een aantal links helpen met het voortbestaan van deze site.

Met de auto naar de Efteling

De meest gebruikte manier om naar de Efteling te gaan is de auto. De Efteling is goed te bereiken vanaf de snelweg.

Parkeren

De Efteling heeft een groot parkeerterrein. Een gedeelte daarvan is gereserveerd voor mindervaliden en elektrische auto’s. Vraag aan een medewerker waar deze zones te vinden zijn. Ook is er een rij waar grote auto’s geparkeerd kunnen worden. Volg voor deze zone de aanwijzingen van het personeel op.

Het parkeren op het parkeerterrein is niet gratis: een uitrijkaart kost €12,50.

Het is makkelijk om te onthouden waar de auto staat: elke rij wordt gemarkeerd door een Eftelingfiguur en een nummer. Zo zijn er rijen van verschillende sprookjesbosbewoners, Pardoes en Paddenstoel.

De Pendelbus

Wanneer het erg druk is, dan kan er geparkeerd worden op een weiland. Vanuit het weiland is het sneller om met de gratis pendelbus mee te rijden. Het weiland is te herkennen aan de bordjes: de rijen worden aangegeven met een plaatje van een paddenstoel, er staan borden dat het parkeren gratis is, en er staan borden die naar de pendelbus wijzen. De pendelbus rijd op en neer tussen het weiland en de bushalte van het park. De chauffeur geeft aan tot hoe laat de bus rijd. Dat is meestal een paar uur na sluitingstijd, dus je kunt gewoon Aquanura kijken na sluitingstijd.

Bord bij pendelbushalte

Elektrisch parkeren

Het parkeerterrein van de Efteling heeft genoeg plek om 174 elektrische auto’s op te laden. De laadpalen zijn in samenwerking met Eneco geplaatst. Het gaat om laadpalen die geschikt zijn voor een type 2 laadkabel met stekker. Deze laadkabels moeten zelf meegenomen worden. Bij het opleveren van dit parkeerterrein, was het het grootste laadplein in de hele Benelux.

Het opladen van een elektrische auto op het parkeerterrein van de Efteling werkt zo:

  • Scan de QR-code op de laadpaal
  • De laadprijs en gebruiksaanwijzingen worden getoond
  • Reken af met laadpas, creditcard of pinpas

Touringcar parkeren

Er is ook een parkeerterrein voor touringcars. Dit parkeerterrein is te vinden achter de bushalte. Het parkeren van een touringcar is gratis.

Het adres van de Efteling is:

Europalaan 1
5171 KW Kaatsheuvel

Kiss & Ride

Als je alleen iemand moet wegbrengen, maar zelf niet naar het park gaat, kun je gebruik maken van een speciaal stukje parkeerterrein. Bij de bushalte is een stukje gereserveerd voor het wegbrengen en ophalen van parkbezoekers. Dit is goed aangegeven op de borden boven de Europalaan.

Parkeren in de Wereld van de Efteling

Als je in het Efteling Hotel, Efteling Bosrijk of het Loonsche Land overnacht, dan kun je gratis parkeren op het parkeerterrein van deze locaties. Hier zijn ook laadpalen aanwezig, waarvoor betaald moet worden. Er zijn geen laadkabels.

Het adres van het Efteling Hotel is:

Horst 31
5171 RA Kaatsheuvel

Het adres van Efteling Bosrijk is:

Eftelingsestraat 7
5171 RP Kaatsheuvel

Het adres van het Loonsche Land is:

Eftelingsestraat 5
5171 RP Kaatsheuvel

Het Efteling Theater heeft geen eigen parkeerterrein. Wel kun je in de foyer een parkeerkaart met korting kopen, voor €7,50 per auto.

Het adres van het Efteling Theater is:

Europalaan 1
5171 KW Kaatsheuvel

Gratis parkeren bij de Efteling

Het is niet mogelijk om in de omgeving van de Efteling gratis te parkeren. In de wijken rondom de Efteling is betaald parkeren ingevoerd, vanwege overlast van bezoekers die voor de Efteling komen. Tenzij je ver wilt lopen, kun je dus niet gratis parkeren bij de Efteling.

Op de fiets naar de Efteling

De Efteling is makkelijk te bereiken op de fiets. Het park probeert ook het gebruik van de fiets aan te moedigen, al woont niet iedereen dichtbij genoeg om op de fiets te komen.

Route

Het bekende fietsknooppuntennetwerk loopt langs de Efteling af. Het knooppunt dichtbij de Efteling heeft nummer 52. Daarnaast is er een nieuwe fietssnelweg aangelegd tussen Waalwijk en Tilburg. Deze fietssnelweg gaat via de Efteling.

Ten slotte is er ook een andere manier om naar de Efteling te fietsen: op verschillende plekken in de omgeving staan grote zevenmijlslaarzen, die met de neus richting de Efteling wijzen.

Fietsenstalling

De Efteling beschikt over een grote fietsenstalling bij de ingang van het park. De fietsenstalling is gratis. Er zijn enkele plekken voor het opladen van een elektrische fiets. Ook brommers en scooters zijn welkom in de fietsenstalling.

Openbaar vervoer

De Efteling heeft een eigen bushalte, die bestaat uit drie perrons: één voor de bus naar Tilburg, één voor de bus naar Den Bosch en één voor de pendelbus.

Met de bus naar de Efteling

Tussen de Efteling en Den Bosch en de Efteling en Tilburg zijn een aantal buslijnen: 300, 301, 800 en 801. Buslijnen 300 en 301 zijn gewone lijnen, die bij elke halte stoppen. De snelbussen, 800 en 801, slaan alle haltes tussen de stations en de Efteling over. De halte heet Efteling.

Bij halte Efteling stap je ook uit als je in Bosrijk of het Loonsche Land moet zijn. Vanaf hier is het nog ongeveer een kwartier wandelen naar Bosrijk, en 20 minuten naar het Loonsche Land, maar er rijd (op aanvraag) een Shuttle Service. Als je gelijk het park in wilt, kun je de bagage achterlaten in de garderobe op het Dwarrelplein. Dit is gratis voor verblijfsgasten.

Voor het Efteling Hotel kun je beter buslijn 300 of 301 nemen. Deze stopt bij halte Horst. Vanuit daar kun je via een tunnel onder de Europalaan naar het Efteling Hotel lopen.

Bekijk de precieze tijden en kosten op 9292.

Met Flixbus naar de Efteling

Op een aantal dagen rijd Flixbus naar de Efteling. Vanuit Nederland rijd de bus vanaf Amsterdam en Vianen, en vanuit België vanaf Antwerpen en Brussel. Er is zelfs een verbinding vanaf Parijs.

Met de trein naar de Efteling

De Efteling is ook bereikbaar via de trein. Je rijd dan met de trein naar Tilburg of Den Bosch, en gaat met de bus verder.

De NS heeft regelmatig acties, waarmee je voor één prijs met de trein en bus naar de Efteling gaat. Ook entree voor het park zit inbegrepen. Dit kan, als je van ver komt, voordeliger zijn dan alles los kopen.

Bekijk de precieze tijden en kosten op 9292.

Met de taxi naar de Efteling

De taxi rijd ook naar de Efteling. Je stopt dan bij een speciale halte, waar ook de treintjes van Bosrijk en het Loonsche Land stoppen.