Plannen van de Efteling

De Efteling heeft verschillende plannen bekend gemaakt. Aan sommige van deze plannen wordt al gewerkt, andere plannen zijn voor de langere termijn.

Er zijn op dit moment drie grote plannen bekend:

Daarnaast zijn er verschillende kleine plannen.

Strookrijk

In het bestemmingsplan Wereld van de Efteling 2030 staat dat het park eerst richting het oosten zal uitbreiden, tussen het spoor van de Stoomtrein en de N261. Door fans wordt dit gebied Strookrijk genoemd.

De Efteling heeft nog bijna niets bekend gemaakt over dit gebied. Bijna alles wat we op dit moment weten, zijn maar geruchten. Wat wel bekend is gemaakt, is dat de Efteling gelijk een heel stuk van dit nieuwe gebied wil openen: met één of meerdere attracties en horeca, in een overkoepelend thema.

Kleinere plannen

Er zijn ook meerdere kleine plannen die de Efteling heeft bevestigd.

Parkeerterrein

Het parkeerterrein van de Efteling bestaat uit drie delen. De Efteling is van plan om op één van deze delen grote overkappingen te plaatsen, met daarop zonnepanelen. Zo blijven auto’s beschermd tegen het weer, en kan de Efteling de ruimte gebruiken om energie op te wekken om de attracties mee te laten draaien. Waarschijnlijk gaat het hier om de parkeervakken Wolf en Klein Duimpje (P2).

Stoomtrein

In één van de video’s op het Efteling YouTubekanaal is heel even een schets te zien. Het lijkt erop dat er plannen zijn om een Stoomtrein om te bouwen naar een elektrische Stoomtrein. Op dit moment rijden de treinen op stoom van kolen.

Onderhoud

De Efteling heeft op dit moment een aantal gebouwen gesloten. Het is niet bekend wanneer deze gebouwen weer geopend zullen worden.

Paddenstoelenparcours

In het Kabouterdorp, het tweede sprookje dat je tegenkomt in het Sprookjesbos, zijn drie kleine paddenstoelen te vinden. Kinderen kunnen hier zonder hun ouders doorheen lopen. Helaas zijn deze huisjes al een aantal jaar gesloten, in verband met de huidige staat van de oude gebouwen.

Vrouw Holle

Het huisje van Vrouw Holle is een paar jaar geleden afgebroken. Het gebouw was niet meer in goede staat: er waren duidelijke scheuren zichtbaar die er niet in hoorden, en het huisje was aan het verzakken. Tijdens de Winter Efteling 2022 / 2023 is Vrouw Holle weer te zien.