Eten in de Efteling

De Efteling stuurt enorm aan op gezonde, verantwoorde voeding. Toch is er, als je goed zoekt, ook lekker eten, passend bij een dagje uit. Op deze pagina vind je alles over het eten in de Efteling!

Bekijk voor veganistische of vegetarische gerechten deze pagina.

Op dit moment gaat het alleen nog maar over horecapunten waar je maaltijden kunt kopen, en staan er geen horecapunten met alleen tussendoortjes op deze pagina.

Restaurants in de Efteling

De Efteling heeft drie soorten restaurants:

  • Bedieningsrestaurants (Met tafelbediening)
  • Zelfbedieningsrestaurants (Zelf je eten halen)
  • Counterservicerestaurants (Bestellen en afhalen aan een balie)

Hieronder bespreek ik alle restaurants in deze drie categorieën.

Bedieningsrestaurants

Bij de bedieningsrestaurants van de Efteling krijg je een tafel toegewezen. Daarna komt een medewerker jouw bestelling opnemen, en even later komt hij of zij de bestelling aan tafel brengen. Als je klaar bent, dan kun je bij een medewerker betalen.

Bij deze restaurants is het vaak verstandig om te reserveren via de Eftelingsite, de Efteling App of in het park.

À la carte restaurant Panorama

Restaurant Panorama bestaat eigenlijk uit twee delen: self-service en à la carte. Het bedieningsgedeelte ligt aan de voorkant van het restaurant, naast Vogel Rok en tegenover Sirocco.

Het menu bestaat uit voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten. Er is vlees en vis, maar ook vegetarisch en veganistisch. Bekijk hier het volledige menu:

Click here to display content from jeroentwee.files.wordpress.com

Menukaart Panorama à la carteDownload de menukaart

’t Poffertje

Restaurant ’t Poffertje heeft, zoals de naam al doet vermoeden, poffertjes in het assortiment. Dit restaurant heeft een keuken waar in het zicht van de gast gekookt wordt, en bevind zich tegenover het Carrouselpaleis.

Bekijk hier de menukaart van ’t Poffertje:

Click here to display content from jeroentwee.files.wordpress.com

Menukaart ’t Poffertje 2019Download de menukaart

Polles Keuken

Polles Keuken is het pannenkoekenhuis van de Efteling, en hoort bij de attractie Symbolica. Dit populaire restaurant heeft in de ochtend Amerikaanse pannenkoeken op de kaart, en in de middag en avond Nederlandse pannenkoeken. Bekijk de avondkaart hier:

Click here to display content from jeroentwee.files.wordpress.com

Menukaart Polles KeukenDownload de menukaart

Het Wapen van Raveleijn

In het Wapen van Raveleijn wordt je meegenomen in de wereld van Raveleijn. Na een bezoek aan de show mag je de arena in om foto’s te maken, en vier je het grote overwinningsfeest in de Herberg.

Ondertussen kunnen kinderen leren om een held van Raveleijn te worden. Zouden ze weten wat ze moeten doen met Draconicon?

Het is aan te raden om te reserveren voor dit restaurant, om zeker te zijn van een tafel.

De kaart van dit restaurant vind je op de site van de Efteling:

https://www.efteling.com/nl/park/restaurants/het-wapen-van-raveleijn/menu

Zelfbedieningsrestaurants

In de zelfbedieningsrestaurants van de Efteling verzamel je eerst het eten en drinken waar je zin in hebt. Vervolgens kun je bij een kassa afrekenen. Pas daarna zoek je een plaatsje om het eten op te eten.

Bäckerei Krümel

Bäckerei Krümel is een bakkerij op het Max en Moritz plein. In december 2021 ging dit restaurant open. Hier vind je plaatgebak, plaatbrood, broodpizza’s en verschillende drankjes, en genoeg tafels om het op te eten!

Panorama Self-service

Restaurant Panorama bestaat uit twee delen. De zelfbedieningskant ligt aan de achterkant van het gebouw, naast de speeltuin Het Kleuterhof. Hier serveren ze soep, broodjes, gebak en (warme) dranken.

Station de Oost

Station de Oost is één van de twee stations van de Stoomtrein. Dit station ligt in Ruigrijk, naast de Python. Het station heeft een foodcourt: één groot overdekt terras, met verschillende horecapunten eromheen.

  • De Hongerige Machinist
  • Wachtruimte 1e Klas
  • De Verse Oogst
  • De Brutale Aap
  • De Rustende Reiziger

De Wachtruimte 1e Klas en De Rustende Reiziger zijn twee koffiebars, De Verse Oogst serveert broodjes, fruit en sappen, De Brutale Aap heeft kebab en Turkse pizza, en bij De Hongerige Machinist staat voornamelijk friet en snacks op het menu. De Hongerige Machinist is eigenlijk geen zelfbediening, maar counterservice.

Het Witte Paard

Het Witte Paard ligt aan het Anton Pieckplein. Hier kun je gebak, broodjes, salades en maaltijden kopen.

Menu Het Witte Paard

Counterservicerestaurants

De counterservicerestaurants van de Efteling hebben een balie of automaat waar je eten en drinken bestelt. Het is soms ook mogelijk om online te bestellen, via de Efteling App. Daarna krijg je een nummertje, en kun je het eten afhalen bij een daarvoor bedoelde balie. Uiteindelijk mag je een plekje zoeken om te eten.

Mag je eten meenemen?

Je mag in de Efteling ook zelf je eten meenemen. Er zijn voldoende bankjes om meegebrachte eetwaren op te eten. Er is ook een grote picknickweide, tussen het Carrouselpaleis en Carnaval Festival. Het is echter niet toegestaan om het meegebrachte eten op te eten op de terrassen van horeca, en op de tribune van Raveleijn.

Restaurant in de Wereld van de Efteling

In het Efteling Hotel en de bungalowparken zijn ook een aantal restaurants te vinden.

Theaterrestaurant Applaus

Naast het Efteling Theater ligt Theaterrestaurant Applaus. Dit restaurant is bereikbaar via het park, maar ook voor gasten van het Efteling Theater. Het menu verandert om de paar jaar, afhankelijk van de show die in het Efteling Theater speelt. Sinds de musical Pinokkio speelde, staat er pasta en pizza op het menu. Bekijk de menukaart hier:

Click here to display content from jeroentwee.files.wordpress.com

Menukaart Pinokkio’s RestaurantDownload de menukaart

Het restaurant heeft een podium waar shows op gegeven kunnen worden. Op dit moment staat Theaterrestaurant Applaus in het teken van Pinokkio, onder de naam Pinokkio’s Restaurant. De bijbehorende show is niet meer te zien. De laatste voorstelling van Pinokkio’s Restaurant vind je op mijn Youtubekanaal.

YouTube player

Gelagkamer

De Gelagkamer is de bar van het Efteling Hotel. Hier kun je ook lunchen. Bekijk de menukaart hier:

Click here to display content from jeroentwee.files.wordpress.com

Menukaart GelagkamerDownload de menukaart

Hoffelijke Heraut

De Hoffelijke Heraut is het à la carte restaurant in het Efteling Hotel. Er is een gewone kaart, maar je kunt ook kiezen voor het verrassingsmenu. Hier vind je de menukaart:

https://www.efteling.com/nl/hotel/eten-en-drinken/restaurant-de-hoffelijke-heraut/menu

Het Eethuys

Bij de ingang van Efteling Bosrijk vind je het Eethuys. Dit is een gewoon restaurant, zonder bijzonderheden. Het Eethuys is vooral bedoeld voor mensen die bij Bosrijk overnachten. De menukaart staat hier:

https://www.efteling.com/nl/bosrijk/eten-en-drinken/restaurant-het-eethuys/menu

De Proeftuyn

De Proeftuyn is het restaurant van het Loonsche Land. Hier staan streekgerechten op het menu. Naast het restaurant is de tuin, waar allerlei groenten, vruchten en kruiden groeien. Deze tuin wordt gebruikt voor het eten in het restaurant. Hier zie je de kaart:

https://www.efteling.com/nl/loonsche-land/eten-en-drinken/restaurant-de-proeftuyn/menu